Društvo

Pročitajte savjete UDZCG, izbjegnite neprijatnosti i eventualne nezgode

U susret ljetnjim danima Udruženje domova zdravlja Crne Gore uputilo je niz savjeta i preporuka kako bi građani izbjegli neprijatnosti i eventualne nezgode.
Pročitajte savjete UDZCG, izbjegnite neprijatnosti i eventualne nezgode
Portal AnalitikaIzvor

Savjete Udruženja domova zdravlja Crne Gore prenosimo integralno.

Ljeto je počelo, a sa njim i pripreme za godišnji odmor.Da bi vam ljetovanje ostalo u najprijatnijem sjećanju, Dom zdravlja Podgorica i ove godine podsjeća na nekoliko bitnih preporuka kako se treba ponašati i šta treba preduzeti kako bi se izbjegle neprijatnosti i eventualne nezgode.

Svima koji se pripremaju da krenu na godišnji odmor preporučuje se da na put krenu odmorni i ukoliko putuju automobilom, izbjegavaju saobraćajne gužve i prije polaska informišu se o stanju na putevima.

1.Tokom putovanja neophodno je da se prilagodi brzina uslovima na putu i poštuju propisana ograničenja brzine, da se vozi u odgovarajućoj obući, ne koriste mobilni telefoni tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića.
Turisti, ukoliko putuju s malom djecom, treba da pripreme dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobilima koriste umjereno.

2.Posebna obzirnost preporučuje se hroničnim bolesnicima koji trebaju unaprijed da se raspitaju o  dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će provesti godišnji odmor.

3.Ne preporučuje se sunčanje u vremenu od deset do 17 sati, već umjereno sunčanje u jutarnjim u periodu do deset i od 17 sati uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva posebno za djecu.

4.Klonite se vrućine. Da bi izbjegli dehidrataciji organizma  rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, prvenstveno vode ili niskokaloričnih napitaka, negaziranih, bez kofeina, šećera i alkohola.

Ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć ili jaka glavobolja, neophodno je preći u hladniji prostor i obratiti se ljekaru.

5.Ne treba se izlagati opasnostima prilikom plivanja i ronjenja. Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu odmah se javite spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

6.Na izletima u prirodi potrebno je detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti u prirodi i prethodno provjeriti najavljenu vremensku prognozu.
Do odredišta koristiti obilježene staze i puteve i obući adekvatnu odjeću i obuću, pripremiti dovoljne količine vode i obavezno ponijeti napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije.

7.Na izlet u prirodi, djecu voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta. Tokom boravka u prirodi ne paliti vatru i ne bacati opuške i zapaljive predmete.
Korisni telefoni:

- Call centar Doma zdravlja Podgorica 19816
- služba spašavanja 123
- policija 122 
- hitna pomoć 124 
- Call centar Auto-moto saveza Crne Gore 19807

Portal Analitika