Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • MEKEJN: Svaki Amerikanac trebalo bi da bude zabrinut zbog onoga što se 16. oktobra desilo u Crnoj Gori

MEKEJN: Svaki Amerikanac trebalo bi da bude zabrinut zbog onoga što se 16. oktobra desilo u Crnoj Gori

Američki senator Džon Mekejn u autorskom tekstu pod nazivom: “Zašto bi trebalo da vas brine rusko uplitanje? Nemojte ići dalje od pokušaja državnog udara u Crnoj Gori” navodi da bi svaki Amerikanac trebalo da bude zabrinut zbog onoga što se 16. oktobra desilo u Crnoj Gori. Amerikanci bi, dodaje Mekejn, trebali da se dive hrabrosti lidera naše zemlje, koji su se, kako ocjenjuje, suprotstavili pritisku Rusije i uspjeli da uvedu Crnu Goru u NATO savez.
MEKEJN: Svaki Amerikanac trebalo bi da bude zabrinut zbog onoga što se 16. oktobra desilo u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

– Prošle sedmice Senat je glasao sa 97 glasova za ojačavanje sankcije protiv Rusije i Vladimira Putina zbog miješanja u američke izbore 2016. kao i drugo agresivno i nezakonito ponašanje. Sankcije su neophodne, jer je prošlo osam mjeseci od kako je obavještajna služba SAD javno saopštila da je ruska vlada usmjerila ovaj napad ka američkoj demokratiji. Ipak, u posljednjih osam mjeseci, ruska vlada jedva da je platila bilo kakvu cijenu za svoju agresiju. Zato što je Putin naučio da se agresija isplati – piše Mekejn.

Naučio je to u Gruziji 2008. godine, u Ukrajini 2014. u Siriji 2015.

Ove godine, ističe američki senator, Rusija se pokušala miješati na izbore u Francuskoj. Već smo vidjeli pokušaje da utiče na njemačko javno mnjenje prije izbora u septembru.

I postoje sva očekivanja da će Rusija isto uraditi u Češkoj Republici, Italiji i drugim zemljama na budućim izborima.

– Međutim, možda i najneugodniji indikator koliko je Putin spreman da unaprijedi njegov mračni i opasan pogled na svijet je ono što se dogodilo u oktobru 2016. godine u maloj balkanskoj zemlji Crnoj Gori, kada su ruski obavještajni operativci, u srodstvu sa srpskim nacionalistima i drugima pokušali su srušiti demokratski izabranu vladu Crne Gore i ubiti premijera na dan izbora. Zašto bi Vladimir Putin išao tako daleko? – pita se Mekejn.

Da bismo odgovorili na ovo, kaže Mekejn, moramo shvatiti zašto je Rusija toliko zainteresovana za ishod crnogorskih izbora.

Rusija se protivi širenju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava širom Evrope, koja je napredovala zahvaljujući Evropskoj uniji i zaštiti NATO saveza.

Naravno, poziv NATO Crnoj Gori da se pridruži ovom savezu u decembru 2015. Moskva smatra uvredom i prijetnjom.

Na kraju krajeva, Crna Gora je nekada bila dio tradicionalnog ruskog saveznika Srbije. Crna Gora je odavno omiljena destinacija za ruske turiste. Ruski političari i oligarhi posjeduju čak 40 odsto nekretnina u zemlji, primjećuje senator.

Prije nekoliko godina, kada se plašila gubitka pomorske baze u Siriji zbog građanskog rata, Rusija je navodno tražila pomorsku bazu u Crnoj Gori, ali je odbijena. Sada, kad se Crna Gora pridružila NATO, cijelo Jadransko more bi potpalo pod NATO granice.

Pristupanje Crne Gore NATO takođe je bilo signal da je članstvo u NATO stvarna mogućnost za druge nacije zapadnog Balkana: Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i prema nekim optimističnim glasovima u regionu, možda čak i Srbiju.

– Zato crnogorski izbori 16. oktobra nisu bili obični. U očima Rusije, to je bila posljednja prilika da zaustavi Crnu Goru da se priključi NATO, i da se spriječi težnja Crne Gore ka evroatlantskoj budućnosti i ponovo potvrdi uticaj Rusije u jugoistočnoj Evropi.

Zbog toga nije bilo nikakve sumnje da će Rusija prije izbora vršiti veliki pritisak na Crnu Goru. Rusija je već bila optužena za podstrekivanje antivladinih demonstracija i finansiranje opozicionih partija. Ipak, malo ko bi pogodio koliko je Rusija spremna daleko da ide. Ali sada znamo – navodi Mekejn.

On ističe i da se u aprilu, u sklopu posjete Crnoj Gori upoznao sa istragom o pokušaju državnog udara. Podsjeća i da je 14. aprila SDT podiglo je optužnicu protiv dvoijice Rusa i 12 drugih osoba zbog umiješanosti u državni udar. Prošle sedmice crnogorski sud je prihvatio optužnice. Kao rezultat toga, dokazi pred sudom su sada javni.

Zato je, dodaje, Putin napao američke izbore 2016. godine.

– Zbog toga je Putin pokušao srušiti vladu Crne Gore. Zato je pokušao da utiče na izbore u Francuskoj i pokušaće to u Njemačkoj i u drugim dijelovima Evrope. Zbog toga vjerovatno neće proći dugo prije nego što Putin pokuša sa nekim kaznenim radnjama u Crnoj Gori da pokaže drugim zemljama na zapadnom Balkanu šta se događa kada pokušate da prkosite Rusiji – zaljučuje on u svojoj kolumni.

PinkM

Portal Analitika