Podgorica

Podgorički taksisti odložili protest

Strukovni sindikat taksista Crne Gore, na čelu sa generalnim sekretarom USSCG Srđanom Kekovićem, održao je sastanak sa menadžmentom glavnog grada, koji je predvodio gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, a nakon kojeg su donijeli odluku da odlažu protest, koji je bio zakazan za danas, pišu Dnevne novine.
Podgorički taksisti odložili protest
Portal AnalitikaIzvor

Na ovaj način su taksisti dali prostora nadležnim organima glavnog grada da sprovedu Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i izmjenama i dopunama Odluke o taksi prevozu.

Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović je saopštio da su otklonjene nesuglasice u vezi nekih tačaka Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, koju je Skupština glavnog grada usvojila na sjednici 12. juna.

“Menadžment glavnog grada je kroz izmjene i dopune Odluke o taksi prevozu prihvatio zakonske prigovore SSTCG,i tako omugućio efikasnu kontrolu sive ekonomije i nelegalnog rada u auto taksi prevozu u glavnom gradu. SSTCG je podržao izmjene i dopune Odluke o taksi prevozu, ali je konstatovano da će poslije usvajanja novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, trebati donijeti novu odluku o auto taksi prevozu, koja će dodatno unaprijediti ovaj vid prevoza na teritoriji glavnog grada. Zaključeno je da će uvođenjem TX tablice za taksi prevoznike doći do raščišćavanja neregularnih vozila na ulicama glavnog grada Podgorice, pa će se steći uslovi za izdavanje novih licenci i otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Pavlović.

Iz SSTCG poručuju da menadžment glavnog grada, među rijetkima u Crnoj Gori, želi i ulaže velike napore na rješavanju višegodišnjih problema u auto taksi saobraćaju.Takođe su podržali napore Komunalne inspekcije Opštine Tivat u rješavanju problema koji su se godinama dešavali na aerodromu u Tivtu, u prevozu putnika, uprkos velikom pritisku koji imaju od zaštitnika nelegalnih prevoza putnika, a naročito pojedinih vlasnika hotela u Budvi.

“Podsjećamo da Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, članom 63, stav 3 i stav 4, je zabranjeno preuzimanje putnika sa teritorije druge lokalne samouprave. Takođe, pozivamo predstavnike budvanskih hotelijera i Crnogorsko turističko udruženje da iniciraju zajednički sastanak kod nadležnih ministarstava i lokalnih samouprava, i pokušamo zajedno riješiti nastale probleme u prevozu putnika”, kazao je Pavlović.

SSTCG je pozvao nadležne u lokalnim samoupravama opština Bar, Ulcinj, Budva, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, i Rožaje, da konačno počnu raditi svoj posao za koji su plaćeni.

Budvanski taksisti prijete blokadom aerodroma Tivat

Budvanski taksisti zaprijetili su masovnim protestima i svakodnevnim blokadama tivatskog aerodroma i Jadranske magistrale, ako im ne bude dozvoljeno da uzimaju putnike ispred aerodroma.

Taksisti u otvorenom pismu tvrde da im tivatska Komunalna policija, mimo zakona, ne dozvoljava da prevoze putnike sa tivatskog aerodroma. Navode da su tražili tumačenje zakona od Ministarstva saobraćaja, ali da precizan odgovor nijesu dobili.

“To je suprotno zakonu jer pojam lokalnog prevoza ne postoji kroz spisak pojmova već samo pojam prevozu unutrašnjem drumskom saobraćaju, koji kaže da je to javni prevoz putnika ili tereta koji se obavlja na teritoriji Crne Gore. Na taj način Komunalna inspekcija pokušava da sprovede monopol u korist samostalnih preduzetnika na aerodromu Tivat”, piše u otvorenom pismu iza kojeg stoje udruženja i samostalni taksisti.

Dnevne novine

Portal Analitika