Kultura

Predragu Milačiću nagrada "Drago Đurović"

Profesor Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju mr Predrag Milačić dobitnik je nagrade „Drago Đurović” koja se, pod pokroviteljstvom Opštine Danilovgrad, tradicionalno dodjeljuje za najbolji rad sa izložbe „Savremena crnogorska skulptura”. Nagrađena je njegova skulptura ,,Ćošnik“.
Predragu Milačiću nagrada "Drago Đurović"
Portal AnalitikaIzvor

Odluku da Milačić bude laureat jednoglasno je donio žiri u sastavu: akademski vajar iz Sarajeva mr Samir Sućeska, istoričarka umjetnosti doc dr Ema Mazrak iz Sarajeva i inž. arhitekture Vasilije Otašević.

“Dragocjena je energetska vrijednost odabranog djela u kojem instinktivno i vrlo intenzivno osjećamo ljepotu materijala i njegovu snagu koja nije narušena zahvaljujući snažnoj, odabranoj i promišljenoj intervenciji umjetnika koji je znao kada treba stati. Na taj, vrlo sugestivan način se prepoznaje rad u kojem stvaralac intuitivno i vitalistički komunicira sa materijalom transformišući ga, ali time ne narušava njegovu iskonsku, prirodnu ljepotu i vrijednost”, saopštio je žiri.

Jedinstvena zbirka

U prisustvu velikog broja ljubitelja umjetnosti iz Danilovgrada i drugih crnogorskih sredina, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) mr Igor Rakčević otvorio je 13. izložbu ,,Savremena crnogorska skulptura“ u galeriji Umjetničke kolonije na obali Zete.

“U godini kada Umjetnička kolonija stiče punoljetstvo u samostalnom djelovanju, ne samo da simbolički potvrđuje tu činjenicu nego je i suštinski važno ne samo za opštinu Danilovgrad nego i Crnu Goru uopšte i samu skulpturu. Svjedoci smo da je u minulom periodu ova ustanova razvijala skulpturu ne samo na nivou ove sredine nego i na nivou naše države i regiona, dok je u pojedinim sazivima imala i međunarodni karakter. Sve ovo što nas okružuje u divnom prirodnom ambijentu predstavlja jedinstvenu zbirku umjetničkih radova, što će svakako u budućnosti predstavljati jedinstvenu kulturnu baštinu Crne Gore”, rekao je Rakčević i utvrdio da se radi o smotri koja čini najznačajniji presjek skulpture u našoj zemlji u aktuelnom trenutku, te da sadrži mnogo kvalitetnih djela vrsnih stvaralaca koji se podjednako uspješno bave različitim tehnikama i poetikama.

Punoljetstvo

Posjetioce i učesnike izložbe pozdravila je direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović, ističući da ova ustanova obilježava 45 godina postojanja i rada i 18 godina samostalnog djelovanja.

“Trudimo se da opravdamo izreku našeg književnika Radovana Zogovića ,,Svijetli dok postoji i postoji dok svijetli“, nastavljajući svoje programske aktivnosti na unapređenju kulturnih sadržaja”, rekla je Jovović.

U postavci izložbe ,,Savremena crnogorska skulptura“ su djela 29 akademskih vajara. Izložba će biti otvorena narednih deset dana.

Pobjeda

Portal Analitika