Crna hronika

Stamatović: Radio sam po zakonu

Konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović juče je u podgoričkom Višem sudu negirao da je kao generalni direktor Direktorata za konzularne poslove mimo zakona i saglasnosti Uprave policije 2015. godine izdao vize 121 stranom državljaninu za ulazak u Crnu Goru, piše Pobjeda. Proces vodi sutkinja Ana Vuković.
Stamatović: Radio sam po zakonu
Portal AnalitikaIzvor

Stamatović se tereti da je od 14. septembra 2015. godine do 22. januara 2016. godine, prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, suprotno Zakonu o strancima, Zakonu o upravnom postupku i bez saglasnosti Uprave policije, omogućio većem broju stranih državljana da uđu, borave i prelaze preko teritorije Crne Gore, radi nelegalnog prelaska u Srbiju i zemlje Evropske unije.

– Ne prihvatam i ne razumijem ovu optužbu. Zapravo, ponosim se sa svime što sam radio. Nije mi jasno kako sam to prekoračio granice ovlašćenja i kako sam ja to mogao da omogućim ilegalni ulazak u zemlju. Nijesam nikog provodio kroz šumu i ne boravim na granici – kazao je Stamatović.

On je istakao da je radio savjesno i po pravilima Ministarstva inostranih poslova, a ne iz hira, kako je to predstavljeno optužnim prijedlogom.

– Optužni prijedlog je kontradiktoran jer se tužilac u jednom članu poziva na odredbu koja propisuje da se za izdavanje viza traži mišljenje policije, a drugi član zakona kaže da to nije neophodno – kazao je Stamatović.

Istakao je da je ipak tražio mišljenje policije u svakom slučaju, pa čak i kada to nije bilo potrebno. Stamatović je pojasnio da je Ministarstvo inostranih poslova sedam dana čekalo na izjašnjenje policije kada su u pitanju bili uslovi izdavanja vize.

Ukoliko policija ne bi dala odgovor u roku od sedam dana, Stamatović je kazao da je MIP i o zahtjevima za vizu odlučivao pozitivno ili negativno, jer su ćutanje smatrali kao saglasnost. Stamatović je kazao da je policija tražila dodatne podatke kako bi dala izjašnjenje.  

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika