Abiznis

Od prodaje stanova naplatili 274,7 miliona

Prodajom novoizgrađenih nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bej, Porto Montenegro, Portonovi u proteklih osam godina ostvaren je ukupan prihod od 274,7 miliona eura, rečeno je Pobjedi u Poreskoj upravi.
Od prodaje stanova naplatili 274,7 miliona
Portal AnalitikaIzvor

- Na taj je prihod obračunat porez na dodatu vrijednost od 42,6 miliona eura - kazali su iz Poreske uprave.

Objasnili su da je poreski tretman prometa nepokretnosti u okviru elitnih turističkih naselja u potpunosti isti kao na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne države, a u skladu sa važećom regulativom.

- To znači da prvi promet nepokretnosti podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost, a svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti - objasnili su predstavnici PU i naglasili da se u konkretnom slučaju radi o novoizgrađenim turističkim naseljima, te je u njima promet nepokretnosti oporezovan PDV-om.

Iz tog državnog organa podsjećaju da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgrađenih nepokretnosti 19 procenata, a iznos poreza uračunat je u cijenu nepokretnosti koju plaća kupac.

S druge strane, porez na promet nepokretnosti plaća se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja tržišnu vrijednost nepokretnosti u momentu sticanja, a porez je dužan prijaviti i platiti kupac. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika