Politika

GEGAJ: Novi parlament Kosova će ratifikovati sporazum

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj kazao je za Pobjedu da očekuje da će nakon konstituisanja kosovskog parlamenta postojati dovoljna većina u tom domu da se ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom.
GEGAJ: Novi parlament Kosova će ratifikovati sporazum
Portal AnalitikaIzvor

Na Kosovu su nedavno održani parlamentarni izbori na kojima je pobijedila koalicija Ramuša Haradinaja, za kojeg je trenutno razgraničenje Crne Gore i Kosova neprihvatljivo.

- Po meni, ovo je sve politička borba na političkoj sceni Kosova. Ipak, vjerujem da će preovladati mišljenje da je dobro da se i na ovaj slučaj stavi tačka jednom zauvijek. Takođe, mislim da je drugačiji odnos prema bilo kojem pitanju, pa i u vezi ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, kada govorite sa pozicije vlasti nego kada to isto saopštavate sa pozicije opozicije. Zbog toga se kaže da je politika umijeće vještine. Dakle, očekujem da će po konstituisanju kosovskog parlamenta biti dovoljna većina da ratifikuje taj međunarodni sporazum – ocijenio je Gegaj.

On ističe da je to unutrašnje pitanje Kosova i nije stvar zbog koje odnosi mogu biti poremećeni.

– Nije to naš problem, niti vidimo to kao prepreku. Mi smo taj proces završili. Prihvaćene su granice koje su bile u bivšoj Jugoslaviji. Međunarodna komisija je tu granicu potvrdila, potpisali sporazum sa Kosovom u Beču i naš parlament je taj sporazum ratifikovao – rekao je Gegaj.

Crna Gora je, kako navodi, strpljiva i nema nikakav problem da sačeka pravi trenutak. Gegaj podsjeća da su nedavno SAD, kao i predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, pozvali političke partije na Kosovu da ratifikuju sporazum, upozorivši da odgađanje ratifikacije šteti kredibilitetu te države na međunarodnoj sceni.  

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika