Društvo

KATNIĆ: Ponašanje Medojevića ukazuje da ćemo za njega tražiti pritvor

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, gostujući na TVCG, nije precizirao da li će tražiti pritvor za lidera PzP-a Nebojšu Medojevića, ali je rekao da dosadašnje ponašanje DF-a i Medojevića ukazuju da će to biti potrebno.
KATNIĆ: Ponašanje Medojevića ukazuje da ćemo za njega tražiti pritvor
Portal AnalitikaIzvor

- Ono što je sigurno jeste da smo se opredijelili da se da mogućnost da tužilaštvo predloži, a sud odredi pritvor, jer dosadašnje ponašanje i okolnosti ukazuju da je to potrebno", rekao je on.

Lider PzP-a, kako je naveo Katnić, i dalje ima načina da utiče na svjedoke.

"Napomenuću da su čelnici DF-a, na pres konferenciji, pozvali sve koje je tužilaštvo pozvalo na razgovor da se njima jave. To nije zapamćeno u istoriji da se oni javljaju grupaciji u kojoj su osumnjičeni za razna krivična djela, da ih oni pripremaju kako da daju iskaze", istakao je on. Jedan od razloga, prema njegovim riječima, za određivanje pritvora je i taj da ne bi ponovio krivično djelo, što je i propisano Krivičnim zakonikom.

On je, ipak, dodao da je to u ovom trenutku hipotetičko pitanje, jer će sve zavisti od toga kako će se Medojević ponašati, da li će priznati djelo i slično.

On je kazao da ne zna da li će VDT Ivica Stanković izdati obavezujuće upustvo da se ne određuje pritvor kao u slučaku Mandića i Kneževića, ali je rekao da je njihova zakonska obaveza da ga u tom slučaju poslušaju. Katnić je odbacio špekulacije da je u lošim odnosima sa Stankovićem i dodao da su u prijateljskim i profesionalnim odnosima.

Katnić je rekao i da se protiv njega i dalje vodi specijalni rat. "Specijalni tužilac i specijalni rat idu zajedno pa je to tako i dalje. Ali, još jednom ću izaći kao pobjednik", kazao je Katnić.

- Jedan od oblika jeste i da su osobe koje su u ovo involvirane, a koja su vezi sa stranim elementom od kojeg su uzeli značajna novčana sredstva i dali velika obećanja, uključujući i politička, u pravcu djelovanja u Crnoj Gori.

Sve to nisu ispunili, kao ni ona obećanja koja su dali u vezi terorističkih akata koji su, na sreću, ostali u pokušaju. Oni danas moraju da opravdaju sve te aktivnosti, ovi i dalje traže ispunjenje tih obećanja i zato su u veoma teškoj situaciji i svim ovim radikalizacijama i postupcima žele da pokažu da se na tome radi. Zato ja večeras kažem da to obećanje nije moguće izvršiti, niti oni mogu zadovoljiti ono što od njih traže njihovi nalogodavci - naveo je Katnić, precizirajući da je "strani elemenat" - "nacionalnistički elementi iz Rusije i organizator Eduard Šišmakov".

Kada je riječ o potvrđivanje optužnice "državni udar" kojom se lideri Šišmakov, Vladimir Popov i dvojica lidera Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, terete za, pored ostalog, pokušaj državnog udara, organizovanje kriminalne grupe, on je istakao da je to "potvrda svega što je tužilaštvo uradilo u istrazi".

- To je čin kome se ozbiljno pristupa, jer u zakonu postoji više odredbi koje regulišu ove aktivnosti suda. Potvrđivanje znači da se ispita ono što se okrivljenima stavlja na teret, da li postoje razlozi koji sprečavaju krivično gonjenje, i da li postoji osnovana sumnja da su to počinili. Kada je ovo posljednje u pitanju, sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja, iz dokaza koje je Tužilaštvo prezentiralo, da su okrivljeni počinili djela koja im se stavljaju na teret. To je činjenica - potvrdio je Katnić.

Dokazi tužilaštva, dodaje, ne dovode u kontradiktorni odnos sa ostalim dokazima, dok će se sve ostalo učiniti na sudu.

- Svi dokazi su prikupljeni prema zakonu i to je potvrđeno kroz prihvatanje optužnice od strane suda. To ne znači da se tokom kontraktornog postupka na sudu to neće ponovo preispitivati - dodao je.

On navodi i da postoje određeni podaci srpske agencije BIA "koji se mogu koristiti u procesu, jer su pribavljeni direktno od njih", ali da nisu jedini dokazi u postupku.

- Imamo dovoljno dokaza za svaku činjenicu i obilježje ovih krivičnih dokaza, sigurni smo da će oni biti osuđeni - zaključuje Katnić.

Precizirao je da će sud odlučiti da li će optuženi koji su priznali krivicu svjedočiti na glavnom pretresu. No, napomenuo je da je praksa takva da se ne saslušavaju jer se radi o pravosnažnim presudama, te da ukoliko ima osnova sporazumi mogu da se pobijaju vanrednim pravnim ljekovima.

"Marović u ravni bilo kojeg okrivljenog u Crnoj Gori"

Katnić je kazao da se i protiv Svetozara i Miloša Marovića vodi finansijska istraga.

Tužilaštvo, kako je naveo, ne može da zaustavi pravni promet i aktivnosti sa imovinom optuženih lica, za koje nema dokaze da je stečena krivičnim djelom.

Na pitanje, da li Svetozar Marović ima povlašćeni status, odgovorio je da sve elemente treba uzeti u obzir - da je uhapšen i on i članovi njegove porodice, pod optužbom da su izvršili krivična djela.

"Svetozar Marović je trpio sve procedure tužilaštva koje su mu stojale na raspolaganju. Protiv njega nije preduzimano ništa ni manje ni više. Svetozar Marović se nalazi u ravni bilo kojeg okrivljenog u Crnoj Gori", rekao je Katnić.

On je negirao da je Marović nedostupan državi Crnoj Gori, navodeći da je sve stvar procedura.

 

Portal Analitika