Politika

Darmanović u Vatikanu sa papom Franjom

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srdjan Darmanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici gdje se sreo sa papom Franjom.
Darmanović u Vatikanu sa papom Franjom
Portal AnalitikaIzvor

"Darmanović je istakao da Crna Gora izuzetno uvažava duhovni i moralni ugled Svete Stolice i njenu aktivnu i konstruktivnu ulogu u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, ekoloških i drugih pitanja. Pozitivno je vrjednovao zalaganje pape Franja za mir, pravdu i jednakost među ljudima, jačanje uloge porodice i vladavine prava, njegovu borbu protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminala, kao i aktivnosti na planu upućivanja pomoći nerazvijenim zemljama i siromašnima", navodi se u saopštenju MVP.

Darmanović je imao odvojene sastanke sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice, i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama.

Na sastanku sa državnim sekretarom Parolinom izraženo je obostrano zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Svete Stolice, koje, kako je konstatovano, karakteriše odsustvo otvorenih pitanja, kao i suštinski i intenzivan politički dijalog na visokom i najvišem nivou.

Darmanović uručio je državnom sekretaru Parolinu pismo crnogorskog predsjednika Vlade Duška Markovića kojim ga poziva da u narednom periodu posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Razgovarano je i o neophodnosti dosljednog poštovanja tradicionalnih društvenih vrijednosti i uvažavanja različitosti i, u tom kontekstu, intenziviranja ekumenskog dijaloga.

Na sastanku ministra Darmanovića sa Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, iskazana je obostrana zainteresovanost za realizaciju inicijative otvaranja rezidentnog predstavništva Svete Stolice u Crnoj Gori i ocijenjeno da bi to predstavljalo dodatni impuls daljem unapređivanju bilateralnih odnosa na svim nivoima.

Takođe, dvije strane su konstatovale da implementacija Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja solidnu osnovu za dalje produbljivanje i jačanje tradicionalno dobrih i prijateljskih veza dvije države, čemu nemjerljiv doprinos daju zasijedanja Mješovite komisije.

Tokom razgovora, razmijenjena su i mišljenja o modalitetima daljeg pospješivanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa - kulture, arhivistike i religioznog turizma.

Portal Analitika