Društvo

Sporazum CG i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke: Stipendije kao podsticaj obrazovanju

Ministar prosvjete Damir Šehović i ministarska nauke Sanja Damjanović potpisali su danas u Vili Gorica sa ministrom obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke Peterom Plavčanom sporazume o saradnji kojima će se, između ostalog, obezbijediti uzajamne godišnje stipendije, neposredna saradnja ustanova osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, razmjena nastavnog kadra, učenika i studenata, kao i sadržajnija naučna i tehnološka saradnja.
Sporazum CG i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke: Stipendije kao podsticaj obrazovanju
Portal AnalitikaIzvor

Nakon potpisivanja sporazuma ministar prosvjete Damir Šehovć izrazio je zadovoljstvo zbog postavljanja temelja za dublju saradnju sa Republikom Slovačkom čije će iskustvo u mnogim segmentima obrazovanja biti dragocjeno za Crnu Goru. On je podsjetio da je Crna Gora u fazi zaokruživanja obrazovnih reformi, te će iskoraci koje je Republika Slovačka napravila biti značajni za crnogorski obrazovni sistem.

Šehović je naglasio da će se saradnja intenzivirati u oblasti mobilnosti učenika, studenata i nastavnika, inkluzivnog obrazovanja i srednjeg stručnog obrazovnja. 

On je zaključio da će postojeći dobri odnosi dviju zemalja nakon potpisivanja ovih sporazuma biti obogaćeni povezivanjem na poljima obrazovanja, nauke i kulture.

Ministarka Damjanović je istakla da je sporazum važan okvir koji će osnažiti saradnju Crne Gore i Republike Slovačke, omogućiti nove zajedničke naučno-istraživačke projekte i povećati mobilnost istraživača. Ona je dodala da je Ministarstvu nauke jedan od prioriteta realizacija Strategije pametne specijalizacije, te da će se tim Ministarstva nauke fokusirati na kvalitetniju saradnju na ovom polju.

Ministar obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke Peter Plavčan saopštio je da su odnosi Crne Gore i Republike Slovačke iskreni i srdačni, što je potvrdio današnji susret i dodao da će potpisani sporazumi produbiti dobre odnose.

Plavčan je objasnio da se u oblasti obrazovanja sporazum odnosi na visoko, srednje i inkluzivno obrazovanje, dok će u oblasti nauke sporazum doprinijeti pokretanju zajedničkih projekata, pri čemu će tim Slovačke podijeliti svoje dobre prakse sa kolegama iz Crne Gore.

Delegacija Republike Slovačke predvođena ministrom Plavčanom i ambasadorom Republike Slovačke Romanom Hlobenom učestvovala je i u bilateralnom sastanku sa ministrom prosvjete dr Damirom Šehovićem i saradnicima, koji je održan ranije jutros u prostorijama Ministarstva prosvjete. Na sastanku je bilo riječi o detaljima saradnje predviđene sporazumima.

Portal Analitika