Abiznis

MEDOJEVIĆ: Žugić potvrdio moje ocjene - banke opljačkane, štednja građana ugrožena

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, u roku od samo nekoliko dana, ponovo ponavlja moje stavove i ocjene, sada o teškom stanju u bankarskom sistemu koji je blizu kolapsa. Uporno godinama javno tvrdim da su crnogorske banke brutalno opljačkane od strane sopstvenog menadžmenta, režimskih tajkuna, uz logističku podršku Centralne banke koja je po ustavu i zakonu regulator tržišta i koja ima jedinu funkciju da kontroliše banke i vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema, izjavio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Žugić potvrdio moje ocjene - banke opljačkane, štednja građana ugrožena
Portal AnalitikaIzvor

- Pljačka banaka, pa samim tim i građana i privrede, čiji novac je u depozitima banaka i kojeg više nema u Crnoj Gori, je počela još 2007. godine kada je Centralna banka dozvolila kreditnu ekspanziju i davanje novca građana Crne Gore i privrede režimskim tajkunima u formi kredita, ne poštujući zakonske kriterijume za ocjenu rizičnosti plasmana. Rukovodstva banaka su šakom i kapom davali milijarde novca građana i privrede, režimskim tajkunima u formi kredita, za koje su unaprijed znali da ih ovi ne mogu i ne žele vratiti. Krediti su davani bez odgovarajućih hipoteka koje nijesu mogle da pokriju gubitke nastale nevraćanjem  kredita. Bilo je kredita koji su davani privilegovanim klijentima, bez ikakve hipoteke. Kada kredit dođe na naplatu, banka je samo mogla da konstatuje gubitke - naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika. 

Ističe da bi takvi loši krediti bili na vrijeme identifikovani da je Centralna banka radila svoj posao - od banaka bi se zahtjevalo da te kredite otpišu i da banku dokapitalizuju sopstvenim kapitalom, ili bi izgubile licencu zbog toga što bi koeficijent adekvatnosti kapitala pao ispod zakonom predviđenog nivoa. 

- Nažalost, Centralna banka je bila saučesnik u ovoj, sasvim sigurno, najvećoj pljački građana i privrede Crne Gore, tako što je prihvatala štelovanje i kozmetičko friziranje bilansa banaka, gdje su ovi krediti fiktivno reprogramirani, prenošeni na faktoring komapnije, preuzimani od majki banaka, ili ustupani čak i trećim licima, iako godinama od njih nije naplaćena ni kamata, a kamoli glavnica. Novac od kredita je završavao van zemlje na privatnim računima tajkuna, a dio od te pljačke je dobijao i menadžment banaka. Na ovaj način su pare građana i privrede koje su deponovane u bankama opljačkane i više ih nema u bankama. Prema podacima do kojih sam došao iz mojih izvora iz Centralne banke, preko ovih loših kredita iz bankarskog sektora je izvučeno preko milijardu eura, kojih više nema u bankama. Formalno i knjigovodstveno ovaj novac se i dalje knjiži u bankama, ali on ne postoji, niti ga građani mogu podići - pojasnio je Medojević. 

Ocijenio je da ovaj teški zločin protiv vitalnih interesa zemlje ima sve elemente veleizdaje "i brzo će račun za ovo doći na naplatu". 

- Prvi ceh platiće građani i privreda koja ima depozite u bankama, jer njihovog novca nema. Oni mogu da očekuju da Vlada predloži zakon o sanaciji nesolventnih banaka, gdje će dio ove pljačke platiti sami građani kroz pljačku njihovog novca. Npr. ko ima 100.000 eura depozita u banci, mogao bi tim zakonom biti oštećen za određeni procenat, npr. 20 odsto za koliko bi mu se umanjio depozit. Država preko Fonda za zaštitu depozita garantuje depozite do 50.000 eura, a za veće depozite rizik snosi sam deponent. Drugi dio troškova sanacije platiće svi građani, jer će država morati da se dodatno zaduži da pokrije gubitke privatnih banaka koji su posljedica pljačke.  Još jednom pozivam gradjane moje Crne Gore da pažljivo slušaju i čitaju ono što govorim i na šta ukazujem godinama. Znam da niko ne voli ozbiljnog, stručnog i odgovornog doktora koji pacijentu kaže gorku istinu da boluje od teške bolesti i da su potrebne radikalne, rizične i teške intervencije i terapije i da većina voli doktore šarlatane koji vam kažu da popijete čaj i vitamin C. Ja patriotizam doživljavam kao svoju obavezu da govorim istinu i da nudim stručna i održiva  rešenja.  Narode moj, banke su opljačkane,tamo nema vašeg novca. Možda ćete mi povjerovati kada vas iz banaka obavijeste da vam ne mogu isplatiti vaše depozite u punom iznosu  i kada umjesto novca dobijete priznanice. Sjetite se stare devizne štednje. Ako uopšte više imate moć pamćenja- zaključio je Medojević. 

Portal Analitika