Svijet

Brisel: Napadač Marokanac iz Molenbeka

Muškarac koji je u Briselu u utorak pokušao da izvede teroristički napad identifikovan je kao 36-godišnji Marokanac iz po lošem poznatog dijela grada Molenbek.
Brisel: Napadač Marokanac iz Molenbeka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon terorističkog napada u Briselu prošle godine u Molenbeku je izvršeno više desetina racija u potrazi za džihadistima.

Osim toga, ističe se da je napadač "od ranije bio poznat policiji", ali da ga nisu povezivali sa terorizmom. Njegov identitet i dalje nije saopšten.

Takođe, AFP prenosi riječi tužioca koji kaže da je naprava kojom je planirao da izvede napad sadržala eksere i boce sa gasom.

Belgijska policija saopštila je da su poslije male eksplozije vojnici na centralnoj željezničkoj stanici u Briselu "neutralisali jednu osobu" koja je, kako javljaju belgijski mediji, bila opasana pojasom sa eksplozivom.

Belgijsko tužilaštvo navelo je da eksploziju koju je na željezničkoj stanici u Briselu izazvao osumnjičeni muškarac tretira kao teroristički napad.

Očevici naime tvrde da je osumnjičeni vikao Alahu Akbar prije nego što je izazvao eksploziju.

Belgijska prijestonica, u kojoj se nalaze sjedišta NATO i EU, u stanju je visoke pripravnosti od kada je ćelija Islamske države sa sjedištem u Briselu organizovala napad u kojem je 130 osoba ubijeno u Parizu u novembru 2015. godine.

U Briselu su, potom, četiri meseca kasnije, u martu 2016. godine, bombaši-samoubice usmrtili 32 osobe.

B92

Portal Analitika