Vaterpolo

BRGULJAN: Dokaz smo da vrhunska ekipa ne osvaja uvijek medalje

To što Darko Brguljan smisli i izmisli u napadu, malo ko može! Genijalac, za mnoge ,,ubica“ za protivničke igrače i golmane, i pored silnih kvaliteta i predispozicija koje iskazuje još od najmlađih dana, nikad u Evropi nije nastupao za velike klubove. Nije ga bilo u kapicama Egera, Vašaša, Juga, Partizana, Olimpijakosa, Pro Reka…
BRGULJAN: Dokaz smo da vrhunska ekipa ne osvaja uvijek medalje
Portal AnalitikaIzvor

I ne žali zbog toga. Momak koji fura svoj fazon, u 26. godini nije opterećen evropskim veličinama. Nastupa za Hanover, od prošle godine je u Njemačkoj, igraće i naredne dvije, zadovoljan je i to je to. Za sreću i mir nekad nijesu potrebni samo trofeji, iako je u ovoj sezoni sa svojim klubom proslavio osvajanje domaćeg Kupa!

Ostao zbog novca

“Imao sam neke ponude, ali u Njemačkoj je, realno, najsigurnije. Njemac je Njemac, takvu sigurnost, što se tiče onoga zbog čega igramo, a to je novac, nisam vidio niđe i nikad. Nema razloga da se lažemo ostao sam u Njemačkoj zbog novca”.

Rad u Hanoveru se ne može uporediti sa radom u Crnoj Gori, a Darko je igrao za Primorac i Budvu.

“Ne mogu da uporedim rad u Njemačkoj sa našim radom, ali imaju finansijsku stabilnost, koju mi nemamo. Hanover je grad fudbala, rukometa, pun stranaca, ali u suštini, čini mise, da nemaju realan pojam o sportu. Da imaju, bili bi još bolji rezultati i to ne samo u vaterpolu. Ali, konkretno čovjek koji sve ovo finansira je i trener našeg kluba. Zato ne možete da idete protiv čovjeka koji daje pare i koji vas poštuje. Glupo je ne poštovati takvu osobu”.

Proći grupu Sezona u Hanoveru je bila odlična, premašena očekivanja, stigao je i prvi trofej od 2002. godine.

“Poslije razočaravajuće prošlogodišnje sezone poraza u četvrtfinalu Kupa, u polufinalu plej-ofa, ispadanja u četvrtfinalu LEN kupa, uspjeli smo da ostvarimo dobre rezultate. Očekivao sam da možemo da osvojimo oba domaća trofeja, na kraju smo osvojili jedan, igrali Ligu šampiona, a u finalu domaćeg prvenstva izgubili od Spandaua. I ne bih sad hvalio ekipu, koliko njihovog trenera Petra Kovačevića. On nas je pobijedio”.

Tvoja igra?

“Prva godina… Makar smo osvojili trofej, poslije 2002. godine prvi za Hanover, dovoljna satisfakcija da sam pomogao. Od 1993. godine igrali smo prvi put finale plej-ofa. I to je to, iako sam siguran da može mnogo bolje, međutim, jednostavno, to je tako. Ko daje pare određuje uslove. Neke stvari se ne mogu promijeniti, ali, kažem, da se ne lažemo, mi smo tamo svi zbogtoga što dobijamo dobru i redovnu platu”.

Ali se zato o novcu i slavi ne razmišlja kada se nastupa za nacionalni tim. Dokazivanja nikad dosta.

“Biću pošten, očekuje nas teško ljeto, iz prostog razloga što smo se Saša i j a tek priključili, a uz Miloša i Draška, trebalo bi da budemo glavni igrači. A, ne mogu da kažem da smo nas dvojica malo propustili. Nijesmo sa ekipom bili mjesec. Da li dolazimo potpuno spremni? Treba biti realan ne dolazimo, a za 20 dana treba postići onoliko koliko možemo.

Kako Darko gleda na SP?

“Ne možemo mnogo da obećamo, ali imamo grupu iz koj e moramo da dođemo do osam. I stvarno, sve drugo bi bilo katastrofa. A kada dođemo među osam, moguće je sve. Siguran sam, kakvi god da budemo, da ćemo uzeti prvo mjesto”.

Nema laži

Zbog reputacije i minulih rezultata ,,crveni“ ne smiju da se kockaju sa ugledom makar ne u grupnoj fazi.

“Realan sam uvijek, zbog toga, zbog onoga što mislim i kažem, od strane nekih novinara sam od 2015. godine stavljen sa strane. Nijesam više onaj koji daje mišljenje. U Kazanju sam kazao ono što mislim, a i stojim iza svega što kažem… Znate kako 2009. godine na SP smo bili deveti, sa mnogo jakom ekipom, 2011. smo bili sedmi, sa mnogo jakom ekipom. Onda smo 2015. bili peti sa dosta kvalitetnijom ekipom. Tako, kada sve saberemo, neko ko kaže da ćemo uzeti zlato ili medalju, nije realan. Ako u četvrtfinalu za rivale dobijemo Grčku ili Spaniju, onda je to jedna priča. Ako dobijemo Srbiju, Mađarsku ili Hrvatsku, šanse su manje. Smatram da ova ekipa može da igra dobar vaterpolo, imamo mlađe igrače, a pokazalo se da ne osvaj aju uvijek najbolji igrači šampionate. Mi smo dokaz da vrhunska ekipa ne osvaja uvijek medalje. Nekad i nešto pored individualnog kvaliteta treba pokazati. Mislim da treba da pokažemo zajedništvo i da želimo”.

Razočaran si zbog neuspjeha?

“Mislim da smo mi najbolji primjer da individualni kvalitet ne donosi rezultat, od 2009. do 2015. godine smo to pokazali. Nekome će ovo da zasmeta, ali je to istina”.

Može li doći do pomjeranja u vrhu i kako sa favoritima?

“Protiv Srbije, Mađarske, Hrvatske i Italije nijesmo favoriti, protiv ostalih, plasman među četiri, je realnost. Jedno je izgubiti od Srbije, Mađarske, a drugo od Grčke i Spanije u četvrtfinalu. Srbija je od Rija izgubila dva bitna igrača, Mandić je povrijeđen. Njihova najveća prednost, u ovom trenutku, su ta dva ljevaka. Ne mogu reći „samo” dva ljevaka, već najbolji ljevaci na svijetu. Prave razliku koju nemamo ni mi, ni Hrvati, Mađari i Italijani. Naš cilj je da ih izbjegnemo, kao i Hrvate koji su nas od 2010. godine, gdje god da su nas sreli, pobjeđivali, kao i Italijani”.

Arena

Portal Analitika