Kultura

Tomović-Šundić na 30. Barskom ljetopisu: Treba citirati Njegoševe univerzalne poruke

U promišljanju svojstava Njegoševe ličnosti i stvaralaštva, ali i metafizike i filozofije ljudskog bića, ono kod Njegoša nije centar kosmosa, već je kosmos u centru njega. Čitajući njegovo djelo ne možemo pronaći jednu definiciju čovjeka, već nas Njegoš uči da ga, kazala je prof. dr Sonja Tomović-Šundić govoreći u ponedjeljak u okviru književnog programa 30. Barskog ljetopisa.
Tomović-Šundić na 30. Barskom ljetopisu: Treba citirati Njegoševe univerzalne poruke
Portal AnalitikaIzvor

Tokom promocije njene knjige „Njegoševa filozofija čovjeka“ sa Tomović-Šundić razgovor je vodio ugledni prof. dr Čedomir Čupić. On je Bar okarakterisao kao „onaj prostor planete i čovječanstva gdje se iskupljaju vrline, jer neko ko cijeni kulturu cijeni ono najbolje u nama“.

Nova knjiga Tomović-Šundić nastala je kao plod višegodišnjeg istraživanja pjesnikovog stvaralaštva i posvećena je ocu autorke, Slobodanu Tomoviću (1929 – 2016), profesoru i poznatom njegošologu.

- Pokušala sam da zaokružim Njegoševu ključnu misao i ključnu ideju, koju sam našla u njegovoj velikoj ideji o čovjeku. Znači, čovjek je mikrokosmos, za razliku od makrokosmosa koji takođe ima svoje zakonitosti. U nama je velika tajna, te kosmičke misterije se prepliću kroz naše biće i u duhovnom i u fizičkom smislu – dodala je ona.

Osvrćući se i na nedavno aktuelnu temu o Njegošu kao osporavanoj pojavi, Šundić i Čupić i istakli su da njega treba čitati na dva načina.

- Pritom Njegoša kao vladara treba ostaviti u prošlosti, jer su njegove poruke iz tog domena opterećene problemima tog vremena. Treba citirati Njegoševe univerzalne poruke jer one predstavljaju Njegoša kao najuzvišeniju tačku, koja je pokazala naše jedinstvo sa evropskom kulturom i svjetskom baštinom - dodala je ona.

Uz ovu promociju, u okviru Pratećeg programa priređen je novi performans studenata treće i četvrte godine Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, koji je režirao Ferid Karajica.

2106njegoseva1Program 30. Barskog ljetopisa večeras se nastavlja otvaranjem izložbe „Magični svijet“ istaknutog evropskog i mađarskog umjetnika, oca op-arta Viktora Vazarelija u sali Dvorca kralja Nikole od 21 časova. Tom prilikom govoriće mađarski ambasador u Crnoj Gori, Kristijan Poša i selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, mr Milun Lutovac.

Postavka na kojoj će biti predstavljena odabrana djela iz privatne kolekcije, biće otvorena do 5. jula.

Podsjećamo, Viktor Vazareli rođen je u Pečuju 1906. godine. Djetinjstvo je proveo u Budimpešti, gdje i 1928. godine počinje da pohađa Grafičku školu Bauhaus. Vazareli aztim otišao u Pariz, gdje je radio kao grafičar od 1930. do 1944. godine. Pod uticajem konstruktivizma, 1947. godine prelazi u geometrijsku apstrakciju i postaje vjesnik op-arta. Svoju geometrijsku apstrakciju utemeljio je na iskustvima Mondrijana i Maljeviča. Njegova umjetnost se oslanja na socijalno-utopijske ideje. Umro je u Parizu 1997. godine.

Foto: Barski ljetopis/Petović

Portal Analitika