Politika

Katić najavio čistku direktora

Nova vladajuća koalicija u Herceg Novom, koju sačinjavaju Demokratska Crna Gora, Demokrtaski front, Novska lista, SNP i SDP/URA raspodijelila je četiri glavne funkcije po “političkom ključu”. Predsjednik Skupštine (DF) dr Miloš Bigović, predsjednik Opštine, Stevan Katić, potpredsjednici Opštine Miloš Konjević (Novska lista) i Danijela Đurović (SNP). To je i dio koalicionog sporazuma.
Katić najavio čistku direktora
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, do pomjena će uskoro doći i na svim rukovodećim mjestima u opštinskoj administarciji, opštinskim preduzećima, ustanovama i agencijama, potvrdio je  Radiju Jadran, predsjednik Opštine, Stevan Katić.

– Sagledavamo u ovom momentu sve resusrse sa kojima raspolažemo unutar zgrade. Napravićemo novu organizaciju rada lokalne uprave, biće definisano kako treba da ona funkcioniše. Jer, svi Sekteraijati u lokalnim upravama u Crnoj Gori nisu isti. I mi ćemo zato razmotriti da li su ovoliki broj i struktura Sekteraijata u Opštini Herceg Novi potrebni, treba li ići na proširenje ili smanjenje. Upoređujemo sve sa susjednim Opštinama. Kada bude završena nova organizacija ući ćemo u proces imenovanja kadrova, čija imena još nismo dogovorili – kazao je Katić.

Ipak, biće prvo postavljeni vršioci dužnosti sekretara resora do raspisivanja konkursa početkom septembra, naglasio je Katić:

– Narednih par dana, ili sedmicu-dvije biće postavljeni v.d, ali ćemo voditi računa da to budu ljudi “iznutra”, koji već rade u zgradi Opštine, da ne bude novog zapošljavanja, do raspisivanja konkursa. Vidjećemo da li ćemo nekoga i ostaviti, jer se još nismo u koaliciji dogovorili.

Predsjednik Opštine Herceg Novi je podsjetio na stav konstituenata nove vlasti da neće postavljati rukovodioce  po partijskoj pripadnosti, već će birati profesionalce u partijama ili vanstranačke ličnosti. Znači li to da će doći i do smijena na čelu preduzeća i ustanova, gdje su direktori već izabrani na konkursu?

– Sa svima koji su izabrani putem konkursa porazgovaraćemo, radićemo procjenu da se vidi njihov učinak i kako su vodili preduzeća. U narednom periodu imaćemo vrlo brzo formirane Savjete javnih ustanova, kao i Bordove direkora javnih preduzeća. Oni će ispitati izvještaje direkora, njihove planove i programe i prema tome ćemo se odrediti – rekao je Katić.

Premda po Statutima nekih javnih ustanova  mandat članovima Savjeta ističe tek za dvije ili tri godine, a direktori su izabrani na konkursu, Katić je kategoričan da će mijenjati upravljačke timove:

– Apsolutno. Politička volja je takva. Savjeti su postavljeni tako da odražavaju skupštinsku većinu i zato će sigurno doći do promjene u sastavu i Savjeta i Bordova direktora.

Samo održivi projekti dobiće podršku

Nova vlast u Herceg Novom se suočava sa dosta infrastrukturnih problema, nedovršenih projekata koje su za dvije godine ostavili DPS-IZBOR, ali i njihovi prethodnici  koji su vodili grad 14 godina (SNP, NOVA, PZP…). Dobro bi došli investitori. Njih je pokušala da raznim projektima privuče i građanska lista Izbor, ali nijesu imali očekivanu podršku.  Jesu li u novoj lokalnoj upravi otvoreni možda da prihvate projekat poput podvodnog tunela, Portobono na Luštici ili neki drugi koji je ostao u ladici prethodnika?

– Sve što je održivo i što bude bilo održivo, pa i projekti koji su napravljeni sagledaćemo ih objektivno. Ova vlast se dogovorila u načelu da ubuduće radimo što više projekata, da se završavaju kapitalne investicije u Herceg Novom kako bi građani osjetili napredak. U zapošljavanju da bude što manje političke priče. Dovesti  jake investitore koji bi pomogli ovom gradu i da sa njima u partnerstvu napravimo dobru infrastrukturu. Jedini kapitalni projekat, koji je  za sedam dana došao do mene, koliko sam na čelu Opštine jeste rekonstrukcija puta do Mojdeža – istakao je Katić.

Posljednje informacije oko kolektora

Punih pet godina, umjesto dvije, traje gradnja kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda u Herceg Novom. Samo nekoliko procenata preostalog posla ni za godinu da se  okonča. U testnoj faza priključenja kolektora od Igala do Meljina na postrojenje u Nemiloj dolazi do probelma, curenja, nepodnošljivog smrada u Meljinama…

–  Čekamo da investitor, izvođač i nadzor sjednu tokom sljedeće sedmice i dogovore završne aktivnosti na kolekoru. Imali smo već sastanak na kome sam se prvi put upoznao sa problematikom. Ogromni su problemi i kada je riječ o tehničkom dijelu, šahtovima otvorenim na Šetalištu, duž rivijere na pumpnoj stanici u Meljinama…S druge strane, ugovor sa Ćeltikćogluom je istekao. Treba da radimo izmjenu ugovora. Prethodna vlast je to pripremila i sada sagledavamo dokumenta da li je objektivan i kako da što prije završimo projekat – zaključio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Portal Analitika