Društvo

Glavni grad ima obavezu, ne opterećivati iseljenike tražeći sredstva

Kolja Ljuljđuraj, odbornik SNP-a, saopštio je da je projekat modernizacije putnog pravca od sedmog kilometra prema Fundini, u pravcu Zatrijepča, pa do poznate planine Korita, nadležnost Glavnog grada i da ne treba opterećivati iseljenike.
Glavni grad ima obavezu, ne opterećivati iseljenike tražeći sredstva
Portal AnalitikaIzvor

“Više od godinu dana je aktuelan projekat modernizacije putnog pravca od sedmog kilometra  prema Fundini, u pravcu Zatrijepča pa do poznate planine Korita. Po završetku radova na proširenju ovog putnog pravca u dužini oko 25 km, pristupilo se tamponiranju puta  kao pripremi radova za njegovo asfaltiranje od strane inženjerskih jedinica vojske Crne Gore", naveo je Ljuljđuraj u pisanom saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ovaj dio posla se, kako je naveo,  privodi kraju ali, kao što su upozoravali i ranije, aktuelna vlast u Glavnom Gradu i GO Tuzi, ima obavezu prema građanima da što prije pristupi asfaltiranju ovog putnog pravca, prije nego što počnu jesenje kiše koje bi oštetile postavljeni tampon.

img-6390

"Takođe, mi smo i ranije skrenuli pažnju aktuelnoj vlasti u Glavnom Gradu i GO Tuzi, da je doprinos mnogobrojnih iseljenika iz  Zatrijepča, a koji žive u SAD-u, jedinstven primjer kako treba pomoći zavičaju. Oni su prikupili preko 700 hiljada američkih dolara da bi realizovali dosadašnje radove na ovom projektu. Ako se  računa i ustupljeno zemljište građana bez ikakve nadoknade, onda zasigurno ukupna sredstva dostižu cifru od preko milion američkih dolara", poručio je odbornik Ljujđuraj, koji nam je dostavio i fotografije.

Ljuljđuraj je istakao da je  sunarodnik Kolja Cacaj, koji živi i radi u SAD-u, kao inicijator ovog projekta, uložio blizu milion dolara u svom zavičaju, od kojih oko 200 hiljada za izgradnju ovog putnog pravca. 

"Poznato je da su mnogi objekti  infrastrukture na ovim prostorima, izgrađivani sredstvima naših iseljenika i zbog toga oni spravom očekuju da i država stupi u akciju i realizuje pomenuti projekat, asfaltiranjem ovog putnog pravca. SNP CG, se i pismeno obratila nadležnima u Glavnom gradu  tražeći odgovor šta se planira za realizaciju ovog projekta i koji  je rok za završetak istog. Njihov odgovor ne daje nam povoda za neki  optimizam, ali mi apelujemo na nadležne u glavnom gradu da oslobode naše iseljenike daljeg prikupljanja sredstava za asfaltiranje ovog putnog pravca, kako  su najavili predstavnici organizacionog odbora, nakon razgovora sa gradonačelnikom Stijepovićem,  dodatnih 150 hiljada eura", istakao je odbornik SNP-a.

On smatra da naši iseljenici  ali i građani sa ovih prostora, kao poreski obveznici, zaslužuju da se radovi na ovom projektu privode kraju sredstvima iz budžeta Glavnog Grada, a ne da se dalje opterećuju naši sunarodnici prikupljanjem dodatnih sredstava.

"Smatramo da nema potrebe zahvaliti pojedincima pa ni državnim institucijama  ako nešto izgrade na ovim prostorima jer  svi znamo da su to sredstva naših građana, ali na žalost, ulaganja na ovim prostorima su minimalna”, zaključuje Ljuljđuraj.  

Portal Analitika