Društvo

Crna Gora obilježava Dan joge

Crna Gora treću godinu za redom obilježava Medjunarodni dan joge, ustanovlje Rezolucijom UN-a iz 2014. Godine, kojom se pozivaju loklani čionici da doprinesu podizanju svijesti o dobrobitima ove drevne vještine I njenom sve većoj primjeni u zdravstvenim politikima.
Crna Gora obilježava Dan joge
Portal AnalitikaIzvor

Na ovaj način I Crna Gora se pridružuje plemenitim ciljevima promovisanja zdravih životnih stilova, preveniranja bolesti I prevazilaženju stresa, jednim od najvećih izazova modern načina života I uzročnikom brojnih bolesti. Danas će biti u gradovima širom Crne Gore  vježbati joga.

 

joga2

 

Šta je joga? 
Joga ujedinjuje raznolikosti na jednostavan i lagan način. Kombinuje tehnike disanja, istezanje i položaje, meditaciju, relaksaciju i životnu mudrost. Objedinjujući ove aspekte, redovnim vježbanjem joge njegujemo zdraviji I srećniji način života.

Zašto je joga dobra za nas?

Rastrzani između posla, brige za porodicu I borbe sa nesigurnom, ekonomskom situacijom, stres je većini ljudi postao “normalan” dio svakodnevnog života. Stres djelimično doprinosi mnogim bolestima.Istraživanja pokazju da hronični stres udvostručuje rizik od , na primjer, srčanog udara. Onima koji tragaju za načinom kako se trajno osloboditi od tjeskobe , stresa ili zdravstvenih problema, joga pruža stvarne I trajne dobrobiti ako se vježba redovno. 
Dobrobiti joge su brojne, o čemu  svakodnevno dokumentuju nova naučna saznanja i svjedočanstva. O nezavisnim naučnim istraživanjima Art of Living programa može se vidjeti na: www.aolresearch.org. 
Dobrobiti joge za tijelo su te da njeno redovno praktikovanje povećava fleksibilnost, pokretljivost zglobova, uravnoteženost tijela, cirkulaciju krvi i probavu. Vježbanjem se njeguju i oblikuju mišići, čuvaju zglobovi i koštano tkivo, poboljšava rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Joga prevenira i pomaže u oporavku od mnogih bolesti, poput hroničnih, prevenira anksioznost, napade panike, pomaže kod  želudačnih i crijevnih poremećaja, poremećaja sna, umora, visokog krvnog pritiska, glavobolje, depresije. 
Ona čini  čini da tijelo bude zdravije, energičnije, u ravnoteži, otpornije na bolesti i efekte povezane sa stresom.


Joga i um
Dragocjeni su njeni efekti na um, čija je ravnoteža neophodna za ukupno zdravlje čovjeka. Zbog toga je u jogi velika važnost posvećena blagostanju uma. Redovnim vježbanjem joge um je smireniji, budniji, fokusiraniji, bolje podnosi kratkotrajni i dugotrajni stres kojem je svakodnevno i u kontinuitetu izložen čovjek današnjice. Sami tim čovjek dobija na samopouzdanju, povećava životnu energiju i entuzijazam-zanimanje za život.

Joga i duh

Neznanje je uzrok mnogih patnji. Redovnim vježbanjem joge dolazi do sveobuhvatnijeg sagledavanja realnosti i njene ljepote. Stvara se čvršća povezanost sa sobom, što donosi ispunjenje i smisleniji život.  Iz te ispunjenosti dolazi iskustvo bezuslovnog mira i sreće koju želimo da podijelimo i sa drugima.

Ko se može baviti jogom?

Ne postoji starosno ograničenje za početak vježbanja joge. Joga je zvanično terapeutsko sredstvo u mnogim zemljama širom svijeta i u Crnoj Gori. Ova vještina prevenira bolesti, ali nije zamjena za ljekara ili neku terapiju. 
Joga je sve popularnija  u Crnoj Gori, čije prednosti prenose instruktori ove drevne vještine širom zemlje.

Za više informacija možete se obratiti Aleksandri Grujović – 069. 461 506 i Oliveri Nikolić – 067. 266 279

 

 

Portal Analitika