Kultura

Opština Kotor odbila ponudu Ministarstva kulture za sufinansiranje KotorArta

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić odbio je ponudu Ministarstva kulture da sufinansira tri manifestacije festivala KotorArt, ukupnim iznosom od 80.000 eura.
Opština Kotor odbila ponudu Ministarstva kulture za sufinansiranje KotorArta
Portal AnalitikaIzvor

“Opština Kotor je u dogovoru sa organizatorima kulturnih manifestacija spremna da bude pokrovitelj festivala. Nakon onoga što je uradilo Ministarstvo kulture, kada smo u posljednjem trenutku dobili informaciju da nema potpisivanja ugovora i kada smo došli u poziciju neizvjesnosti o sudbini festivala, mi smo sa organizatorima došli do dogovora da programe za ovu godinu finansira Opština”, potvrdio je Jokić za Pobjedu.

To se već ranije odrazilo na koncept Don Brankovih dana muzike, pa će ovu muzičku manifestaciju od 13. jula do 13. avgusta obilježiti 10, umjesto 16 planiranih koncerata.

Nešto bolje je prošao Kotorski festival pozorišta za djecu, pa će doći do malog skraćenja pratećih programa, dok će glavni program biti izveden prema prvobitnom planu. To je za Pobjedu potvrdio direktor festivala Petar Pejaković. Festival klapa, prema riječima direktora Milana Kovačevića, takođe je prinuđen da se odrekne dijela pratećih programa, ali će glavni segment ostati cjelovit.

Bez odgovora

Iako je ponuda Opštini Kotor upućena 5. juna, Ministarstvu nije stigao nikakav zvaničan odgovor. - Nijesmo dobili odgovor direktno, ali iz prekjučerašnjeg saopštenja čitamo da će Opština Kotor biti jedini pokrovitelj festivala i manifestacija – istakla je za Pobjedu direktorica Direktorata za kulturnoumjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.

 U odluci Opštine da sama finansira KotorArt, Milić ne vidi ništa sporno. Napominje da je izvorna nadležnost, pa samim tim i zakonska obaveza, svake opštine da razvija i unapređuje sistem kulture u lokalnoj zajednici.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika