Abiznis

CBCG: Rizično 617 miliona eura kredita u poslovnim bankama

Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju dugova ima elemente obaveznosti. Ukoliko banka odbije inicijativu klijenta ili ne potpiše sporazum o restrukturiranju, a ima uslova za to, dužna je da u roku od 15 dana obavijesti Centralnu banku o razlozima odbijanja, rekao je guverner dr Radoje Žugić.
CBCG: Rizično 617 miliona eura kredita u poslovnim bankama
Portal AnalitikaIzvor

On je u Privrednoj komori kazao da će CBCG potom analizirati svaki slučaj i preispitati adekvatnost rezervisanja za sve kategorije kredita. - To ćemo uraditi na osnovu odluke koja će biti donijeta 3. jula - rekao je guverner i naglasio da je ovaj zakon jači od Zakona o stečaju.

 

Kako je dodao, izmjenama je Zakon o restrukturiranju proširen i na kategoriju D u kojoj se nalaze krediti sa 70 odsto rezervacija za potencijalne gubitke. Guverner je kazao da u kategoriji C i D sa većim rezervisanjima ima oko 117 miliona eura kredita koji se neuredno servisiraju. U kategoriji B je blizu 500 miliona eura kredita koji bi sigurno u dogledno vrijeme prešli u kategoriju C ili D.

 - Kroz restrukturiranje, odnosno reprogram ovi krediti bi mogli da dođu i u kategoriju A, čime bi i banka oslobodila značajan dio sredstava i omogućila sebi bolju poziciju - objasnio je Žugić i pohvalio banke koje su iščistile svoje bilanse, ali i ocijenio da je problem što su loši krediti ostali u realnoj ekonomiji.

Time se, dodao je, moramo baviti u narednom periodu.

Portal Analitika