Društvo

Dogovoren zajednički pristup rješavanju problema lutalica

Predstavnici Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove primili su danas predstavnice NVO neformalne koalicije pod nazivom ,,Mreža za zaštitu pasa i mačaka“ koja se bavi zaštitom dobrobiti životinja i okuplja sedam nevladinih organizacija sa teritorije Crne Gore.
Dogovoren zajednički pristup rješavanju problema lutalica
Portal AnalitikaIzvor

Uprava je iskazujući punu spremnost za zajedničko sagledavanje potrebnih izmjena u propisima koji tretiraju ovo pitanje, kako bi, uvažavajući dobre uporedne prakse, obezbijedili znatno bolje uređenje ove oblasti pozvala civilni sektor na otvoreni dijalog i saradnju. Na današnjem sastanku, održanom na inicijativu Uprave, razmotrena je trenutnasituacija po pitanju nezbrinutih životinja, posebno pasa lutalica, kao i mogućnosti za pronalaženje odgovarajućeg  rješenja  i  jačanje saradnje nadležnih institucija, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija. 

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković, sa saradnicama, saopštila je planove koje ta institucija ima vezano za izradu strategije za zbrinjavanje pasa lutalica, kroz IPA projekat koji će početi da se realizuje naredne godine. Pozvala je predstavnike NVO sektora da se uključe u izradu tog strateškog dokumenta, i da daju puni doprinos u praćenju i izmjeni propisa kojima se reguliše oblast dobrobiti životinja. Daković je predložila zajedničku koordinciju i komunikaciju sa lokalnim samoupravama koje su prema važećem Zakonu o dobrobiti životinja prepoznati kao oni koji treba da riješe problem nezbrinutih životinja, ukoliko to niko drugi ne uradi. Dat je predlog da NVO istraži mogućnosti za realizaciju projekata izgradnje azila po principu privatno-javnog partnerstva. Konstatovano je da azili nijesu jedino rješenje, već da treba primijeniti i druge mjere kao što je obilježavanje, sterilisanje, kastracija i druge. 

Zaključak sastanka je da svi subjekti u ovoj oblasti treba da se uključe na partnerskoj osnovi, i zajednički rade na strateškom rješavanju problema nezbrinutih životinja. Predstavnice civilnog sektora su izrazili zabrinutost zbog otežane komunikacije sa pojedinim lokalnim samoupravama, zbog čega su nadležni iz uprave predložili da pomognu u ostvarivanju potrebne komunikacije. 

U ime NVO, sastanku su prisustvovale predstavnice organizacija „Spas“' i „Ruka Šapi“ iz Podgorice i „Korina“ i Nikšićko udruženje za zaštitu životinja iz Nikšića.Predstavnice NVO su izrazile zadovoljstvo zbog mogućnosti da u direktnoj komunikaciji sa državnim organima iznesu svoje viđenje aktuelnog problema i ideja za rješavanje, kao i poziva da učestvuju kao partneri u tom procesu.
Uprava za bezbjednost hrane ima intenzivnu saradnju sa civilnim sektorom koji se bavi pitanjima dobrobiti životinja. Trenutno, Uprava sprovodi edukativni projekat „Be my hero“ namijenjen djeci osnovnih škola, sa ciljem podizanja svijesti o tome šta znači biti vlasnik ljubimca. 

Portal Analitika