Fudbal

Njemačkog vicešampiona najvjerovatnije nećemo gledati u Ligi šampiona

Njemački vicešampion RB Lajpcig mogao bi da propusti narednu sezonu u Ligi šampiona, uprkos činjenici da je proteklo prvenstvo završio na drugom mjestu u Bundesligi iza Bajerna iz Minhena i da se za to pošteno izborio na terenu.
Njemačkog vicešampiona najvjerovatnije nećemo gledati u Ligi šampiona
Portal AnalitikaIzvor

Oba tima, i RB Lajpcig i Red Bul Salcburg (inače šampion Austrije) nalaze se u vlasništvu poznate kompanije za proizvodnju energetskih pića. Podsjećamo, pravila UEFA ne dozvoljavaju da u istom takmičenju nastupaju dva tima sa istom vlasničkom strukturom, a konačna odluka biće donesena na sastanku najviših organa evropske kuće fudbala narednog mjeseca u Nionu.

Ipak, ukoliko UEFA odluči da samo jedan tim u vlasništvu Red Bula može da se takmiči u Ligi šampiona, ta čast će ipak pripasti Salcburgu jer je on šampion svoje zemlje pa je u prednosti u odnosu na mlađeg brata.

To bi takođe značilo i da Lajpcig ne bi mogao da se takmiči ni u Ligi Evrope uprkos visokom plasmanu, pošto postoji šansa da se u kasnijem takmičenju Salcburg poslije grupne faze preseli u drugo po kvalitetu evropsko takmičenje.

“Svi kriterijumi, uključujući tu i vlasničku strukturu, biće utvrđeni za svaki klub, čim UEFA bude dobila kompletnu dokumentaciju od strane fudbalskih asocijacija”, poručio je kratko portparol UEFA, odbijajući da otkrije koja su moguća rješenja za ovu zavrzlamu.

U svakom slučaju, eventualni izostanak Lajpciga bio bi veliki udarac za sjajnu ekipu iz istočne Njemačke koja je imala izvanrednu debitantsku sezonu u Bundesligi. Takođe, mogla bi da uslovi raspad ovog mladog kluba (osnovan 2009. godine) jer najveće zvijezde poput Vernera, Forsberga ili Keite sigurno nemaju namjeru da igraju za klub koji ne može da se takmiči sa najboljima.

Portal Analitika