Društvo

Regionalni program za najranjivije kategorije raseljenih

Regionalnim stambenim programom predviđeno je rješavanje stambenog pitanja za više od šest hiljada osoba u Crnoj Gori koja pripadaju najranjivijoj kategoriji raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske i interno raseljenih sa Kosova.
Regionalni program za najranjivije kategorije raseljenih
Portal AnalitikaIzvor

Povodom Međunarodnog dana izbjeglica, 20. juna, održana je sjednica Koordinacionog odbora za praćenje implementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na Konik. 

Razmatran je izvještaj državnih organa i drugih institucija u sprovođenju Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na Konik za period januar – jun 2017. godine. 

Utvrđeni su prioriteti, dinamika i rokovi realizacije i ocjene rezultata u implementaciji Strategije.

„Pravni status je najvažniji segment Strategije, ali i osnova za ostvarivanje ostalih prava raseljenih lica, kao što su smještaj, jednak pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu i sistemu zapošljavanja i samozapošljavanja”, kaže se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Svjesni da se određena pitanja na najkvalitetniji način mogu rješavati u okviru regiona, Crna Gora će, kako je rečeno, boti aktivan učesnik Regionalnog stambenog programa. 

Program je regionalni odgovor na otvorena pitanja raseljeništva vlada Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, uz veliku pomoć i podršku međunarodnih partnera.

„U okviru programa za Crnu Goru predviđa se obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica koja pripadaju najranjivijoj kategoriji raseljenih lica iz BiH i Hrvatske i interno raseljenih sa Kosova“, kaže se u saopštenju.

Očekuje se da ovaj program značajno ubrza zatvaranje kampa Konik i ostalih kolektivnih centara za smještaj raseljenih i interno raseljenih lica.

Kad je u pitanju dobrovoljni povratak, Vlada Crne Gore u saradnji sa UNHCR-om stvara uslove u kojima će povratak biti zasnovan na dobroj informisanosti o stanju u zemlji porijekla, i koji će biti u međunarodno priznatim okvirima, uz pomoć koja je dostupna putem međunarodnih organizacija, donatora i zemlje porijekla. 

„Kad su u pitanju interno raseljena lica sa Kosova, nedostatak raspoloživog zemljišta i stambenih rješenja, uz generalno ograničene uslove za reintegraciju i dalje utiče na održivi dobrovoljni povratak na Kosovo“, kaže se u saopštenju. 

Vlada će nastaviti da predano radi na obezbjeđivanju veće podrške zemalja porijekla, a prije svega kosovskih vlasti, kao i na pronalaženju konkretnih mehanizama na regi

Portal Analitika