Društvo

Bošković: Unapređenje saradnje sa Francuskom

Ministar odbrane mr Predrag Bošković, sastao se danas u Parizu sa francuskim brigadirom Iberom L'Ebralijem (Hubert L'Ebraly), zamjenikom direktora za Centralnu i Istočnu Evropu i Južnu Ameriku u Direkciji za međunarodnu saradnju Generalnog direktorata za naoružanje francuskog Ministarstva odbrane.
 Bošković: Unapređenje saradnje sa Francuskom
Portal AnalitikaIzvor

Tema razgovora bili su modaliteti unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, posebno u sektoru modernizacije opreme Vojske Crne Gore.

Bošković je naglasio značaj podrške koju je Francuska pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane tokom procesa evroatlantskih integracija, kao i saradnje koju su dvije zemlje ostvarile u oblasti naoružanja, edukacije, te zajedničkog učešća u mirovnim misijama.

On je naglasio da Crna Gora izuzetno cijeni doprinos Republike Francuske stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana, čija je budućnost, kako je ocijenio, u evroatlantskim i evropskim integracijama.

Uz čestitke Crnoj Gori povodom članstva u najmoćnijem političko-vojnom savezu, brigadir L'Embrali je kazao da će francusko Ministarstvo odbrane pružiti, kao i do sada, svu podršku Crnoj Gori i Vojsci Crne Gore u daljoj modernizaciji i spremnosti, kako bi na najbolji način odgovorila novim zahtjevima koji je očekuju kao NATO članicu.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostora za intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje, te izrazili spremnost za jačanje odnosa dva ministarstva u predstojećem periodu.

Političke okolnosti u Francuskoj anulirale su planirani susret Boškovića sa dosadašnjom ministarskom odbrane Francuske, Silvi Gular, koja je dala ostavku. 

Portal Analitika