Protokol

U Crnoj Gori se otvara centar tradicionalne kineske medicine

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici Delegaciju kineske Državne administracije za kinesku tradicionalnu medicinu i Delegaciju Provincijske administracije Sichuana za kinesku tradicionalnu medicinu. Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei.
U Crnoj Gori se otvara centar tradicionalne kineske medicine
Portal AnalitikaIzvor
Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo da zajednička inicijativa sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom, o saradnji dvije države u oblasti kineske tradicionalne medicine, a sa njihovog sastanka iz avgusta 2014. godine u Nang Đingu ima već značajne efekte. U Podgorici je otvorena klinika tradicionalne kineske medicine “Kina Medika” , potpisan je Memorandum o saradnji opštine Nikšić i Zavoda za tradicionalnu kinesku medicine Sečuana u oblasti sadnje i prerade lekovitog bilja a vrše se opsežne analize kvaliteta zemljišta i klime u Nikšiću za sadnju i preradu kineskog ljekovitog bilja koji bi se koristio za potrebe tradicionalne kineske medicine u Crnoj Gori, ali koje bilje bi se, takođe, izvozilo za evropsko tržište. Predsjednik je poštovanje što će se prilikom posjete ove visoke kineske delegacije Državnog biroa za kinesku tradicionalnu medicine svečano otvoriti centar ove medicine, drugi u Evropi nakon centra koji je otvoren u Češkoj republici.
Visoke zvanice Državnog biroa za kinesku tradicionaolnu medicine ocijenili su da su dosadašnji rezultati saradnje sa Crnom Gorom pokazali prostor za unapređenje partnerstva u ovoj oblasti i to kako u uzgoju i preradi ljekovitog bilja tako i u liječenju metodama tradiconalne kineske medicine. Imajući u vidu kvalitet ove medicine iskazali su spremnost da inteziviraju saradnju i vrijedna iskustva Kine prenesu Crnoj Gori.
Portal Analitika