Abiznis

PKCG: Okrugli sto o sporazumnom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima učestvovao je danas na Okruglom stolu “Sporazumno finansijsko restrukturiranje dugova prema finansijskim institucijama” u organizaciji Privredne komore Crne Gore.
PKCG: Okrugli sto o sporazumnom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić otvorio je okrugli sto ističući da je primarni cilj okupljanja bliže upoznavanje predstavnika privrede sa novih zakonskim rješenjima, tj. izmjenama i dopunama Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim insitucijama. Saveljić je istakao da su izmjene i dopune ovog zakona pripremljene sa namjerom da se dodatno unaprijedi proces dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja i, na taj način, doprinese smanjenju učešća nekvalitetnih kredita. 

Guverner Žugić je, u svom izlaganju, predstavio prisutnim predstavnicima realnog i bankarskog sektora osnovne elemente Zakona, ističući da isti omogućava dodatne podsticaje i za banke i za klijente, odnosno dužnike. Izmjenama i dopunama Zakona se, između ostalog, produžava period u kojem se primjenjuje ovaj zakon za godinu dana i proširuje obuhvat primjene zakona i na kredite koji su klasifikovani u kategoriju „D“. Guverner je naglasio da su izmjene i dopune Zakona pripremljene oprezno i pažljivo, uzimajući u obzir i uporedna iskustva, kako se, ni u kom segmentu, ne bi ugrozila finansijska stabilnost sistema u cjelini, niti pojedinačnih banaka.

U narednom periodu, istakao je guverner Žugić, nastaviće se pojačani nadzor CBCG nad sprovođenjem obaveza banaka koje proizilaze iz zakona, a sve u cilju smanjenja nekvalitetnih kredita i otvaranja prostora za rast kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa, koje su i dalje skup input za realnu ekonomiju. Ovim će se omogućiti da finansijski sektor, u narednom periodu, pruži još jaču podršku realnoj ekonomiji i ukupnom razvoju zemlje.

Viceguvernerka CBCG za kontrolu bankarskog sistema Irena Radović istakla je ovaj zakon, uz sve pomenute novine i benefite za banke i klijente, pojednostavljuje administrativne procedure postupka dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja i, na taj način, obezbijeđuje klijentima uštedu vremena i sredstava.

U nastavku Okruglog stola, prisutni predstavnici realnog sektora i banaka uključili su se u diskusiju, kroz razmjenu iskustva i stavova i postavljanje konkretnih pitanja predstavnicima CBCG o implementaciji Zakona. 

Zaključujući današnji sastanak, guverner Žugić je istakao da CBCG ima proaktivan pristup u komunikaciji sa svim zainteresovanim subjektima, te da održava dnevnu komunikaciju sa bankama. Uputio je poziv i svim predstavnicima privrede da se, u slučaju postojanja prigovora na praksu pojedinih banaka, obrate CBCG koja će, sa stanovišta svoje nadležnosti, posredovati u pravcu razriješenja spornih pitanja.

Potpredsjednik Saveljić je, na kraju sastanka, poručio da će PKCG dati svoj doprinos povezivanju kompanija i banaka,kroz mehanizme koji su joj na raspolaganju, a sa ciljem pospješivanja procesa dobrovoljnog restrukturiranja dugova.

Portal Analitika