Region

Cerar: Nema negativnih posljedica zaustavljanja privatizacije NLB-a

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je njegova vlada odlukom o zaustavljanju privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) - koja i dalje ostaje u 100-postotnom vlasništvu države- zapravo zaštitila interes građana koji su preko poreza posredno investirali u tu banku i njenu sanaciju.
Cerar: Nema negativnih posljedica zaustavljanja privatizacije NLB-a
Portal AnalitikaIzvor

Opoziciona poslanica i predsjednica demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak pitala je Cerara hoće li njegova vlada preuzeti odgovornost što je zaustavila započete postupke privatizacije najveće banke u slučaju negativnih posljedica za zemlju, budući da je privatizacija državne banke obaveza prema Briselu.

Cerar je odgovorio da je cilj njegove vlade da se od prodaje banaka dobije barem onoliko koliko je u njih tokom sanacije državnim sredstvima uloženo.

"Zato vlada nije mogla pristati na vrlo nisku cijenu dionice za NLB. Brisel smo o tome već obavijestili i sad očekujemo njihove alternativne prijedloge", kazao je Cerar odgovarajući  termina u kojem je odgovarao na zastupnička pitanja.

"Ne mogu dopustiti da kroz prenisku cijenu za dionicu NLB-a naši građani još jednom budu oštećeni i zato ne vidim negativnih posljedica odluke koju smo donijeli", kazao je Cerar, dodavši da bi negativne posljedice bile da su banku prodali po niskoj cijeni koja bi se u sadašnjim uslovima dobila na finansijskom tržištu.

Cerarova vlada je prije deset dana donijela odluku da se lani započeti postupak privatizacije NLB-a, plasiranjem dionica preko inicijalne javne ponude (IPO), obustavi. Kao jedan od razloga za takav potez navela je i problem sudskih postupaka koji se protiv NLB-a vode u Hrvatskoj oko tzv. prenesene stare devizne štednje hrvatskih građana NLB-u, što smanjuje interes investitora jer oni ne žele preuzeti rizik gubitka tih tužbi, a slovenačka vlada ne želi im dati garancije da bi sama snosila posljedice sudskih presuda u Hrvatskoj budu li one negativne za tuženu stranku.

Prethodna vlada Alenke Bratušek prihvatila je 2013. godine obavezu prema Evropskoj komisiji da će 75 posto dionica NLB banke prodati, dok bi država ostala samo četvrtinski vlasnik. To je učinila kako bi uklonila sumnju da NLB ne ispunjava pravila o konkurentnosti na finansijskom tržištu jer je država spasila velikom finansijskom injekcijom.

Banku je u kritičnom trenutku za njen opstanak dokapitalizovala sa 2,7 milijardi eura državnih sredstava, dok sadašnju tržišnu vrijednost banke neki procjenjuju na malo više od milijardu eura.

(SEEbiz)

 

Portal Analitika