Ostalo

Sve spremno za 4. međunarodni plivački miting ''Montenegro Open 2017''

Međunarodni plivački miting ''Montenegro Open 2017'' biće održan 24. i 25. juna na zatvorenom olimpijskom bazenu u Nikšiću. Miting je prethodne tri godine organizovan u Podgorici, a ove je zbog radovana na zatvaranju bazena SC ''Morača'' premješten u Nikšić. Od ove godine takmičenje se nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske vaterpolo i plivačke federacije (LEN) a učešće je potvrdilo više od 400 plivača iz 14 država.
Sve spremno za 4. međunarodni plivački miting ''Montenegro Open 2017''
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik stručnog savjeta za plivanje u Vaterpolo i plivačkom savezu, Mladen Klikovac, kazao je da će miting biti ujedno i prvenstvo Crne Gore u svih pet kategorija.

"Nemamo preveliki broj djece, ali je taj broj značajno povećan u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo 35 klubova iz 14 država. Broj takmičara je veći sa povećanjem broja crnogorskih plivača i doćićemo do broja 400. Prošle godine bilo je svega 95 plivača iz Crne Gore, a ove godine očekujemo da bude 270. Veliku zahvalnost dugujemo Glavnog gradu Podgorici koji je još jednom dao punu podršku za organizaciju ove manifestacije, kao i Opštini Nikšić koja je ustupila svoje objekte kako bi se ovo takmičenje organizovala na najbolji mogući način. Dakle, stekli smo sve uslove da imamo jednu sjajnu sportsku manifestaciju, koja će najbolje promovisati Crnu Goru i plivanje u našoj državi podići na još veći nivo", kazao je Klikovac na konferenciji za novinare.

Trener vaterpolo reprezentacije Srbije, koja se uveliko priprema u Nikšiću za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, Igor Beretić kazao je da je prošle godine VPSCG napravio izvanredan miting.

"Miting je prošle godine bio ranga juniorskog EP i nadmašio neka Balkanska prvenstva. Bila je dobra konkurencija, korektne nagrade. To je razlog što je veći dio reprezentacije Srbije ponovo došao na miting i pripreme u Nikšiću. U Nikšiću imamo odlične uslove za rad i sve što nam je potrebno da odradimo vrhunske pripreme pred ono glavno, a to je SP u Budimpešti", kazao je Beretić.

open200617-2

Najzvučnije ime na takmičenju biće reprezentativac Srbije, Čaba Silađi, koji je kazao da će mu miting poslužiti da se nakon dvonedjeljnih priprema u Nikšiću pod ekstremnim naporima, oproba u svojim disciplinama.

"Plivaću 50 i 100 metara prsno. Nikšić mi je bitna provjera da vidimo šta treba da uradimo do SP, da znamo kako da nastupamo na sljedećim takmičenjima", kazao je Silađi.

Tri prvoplasirana takmičara u svim individualnim disciplinama po kategorijama, odnosno tri prvoplasirane štafete, biće nagrađeni medaljama. Po pet najboljih takmičara i takmičarki u apsolutnoj konkurenciji biće nagrađeni novčanim nagradama. Kriterijum za određivanje najboljih takmičara je zbir FINA bodova iz dvije različite discipline. Biće dodijeljeni pehari za tri najbolja crnogorska kluba, kao i pehari za najboljeg plivača i plivačicu mitinga.

Finala u svim individualnim disciplinama plivaće se u poslijepodnevnom dijelu takmičenja. Ukupni nagradni fond je dvije hiljade eura. Oba takmičarska dana počeće u devet sati, dok je finalni dio zakazan za 18 sati.

Portal Analitika