Društvo

Podrška Prijestonici Cetinje i regionalnom razvoju crnogorskih opština

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, razgovarao je danas sa glavnim izvršnim direktorom CKB-a, Pal Kovačem, koji je za prvu radnu posjetu nekoj crnogorskoj opštini odabrao upravo Cetinje.
Podrška Prijestonici Cetinje i regionalnom razvoju crnogorskih opština
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući saradnju sa biznis okruženjem i CKB-om, gradonačelnik Bogdanović istakao je izuzetno važnu ulogu intenzive komunikacije i saradnje sa privrednim sektorom, naročito finansijskim institucijama, u procesu otvaranja novih radnih mjesta i revitalizaciji privrede na Cetinju.

“CKB na Cetinju posluje duže od 15 godina. Drago nam je da su brendovi kao što su CKB i OTP prisutni i da uspješno posluju i na Cetinju. To je samo još jedna potvrda da naš grad, uprkos teškim godinama globalne ekonomske i finansijske krize koje su iza nas, ima razvijen i stabilan sektor malog i srednjeg biznisa, ali i snažan razvojni potencijal”, kazao je gradonačelnik Bogdanović i dodao da je kroz mjere fisklane politike na lokalnom nivou, kreiran izuzetno atraktivan i prepoznat poslovni ambijent - kako na lokalnom, tako i na medjunarodnom nivou.

“Uspostavljanjem savremenog elektronskog modela upravljanja lokalnom administracijom, učinili smo naš sistem efikasnijim i pristupačnijim privrednicima. To nas ohrabruje da i u narednom periodu, zajedno sa našim partnerima u biznis zajednici, realizujemo investicije i biznis incijative, koje će doprinijeti razvoju crnogorske Prijestonice. Nadam se da će nam CKB i u tome biti pouzdan partner, te da će podrškom održivim biznis idejama naših privrednika, dati snažan doprinos i dodatni impuls razvoju Cetinja.”, izjavio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Glavni izvršni direktor CKB-a, Pal Kovač, kazao je da mu je drago što je njegova prva posjeta nekoj crnogorskoj opštini, upravo posjeta Cetinju, ne samo zbog kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru, već i zbog činjenice da Crnogorska komercijalna banka u Prijestonici posluje stabilno, na principima sigurnosti i transparentnosti. Kovač je podsjetio da na Cetinju aktivno posluje preko 250 malih i srednjih preduzeća, koji čine okosnicu privredne i uslužne ekonomije Prijestonice.

“Daljom ekspanzijom sektora malog i srednjeg biznisa moguće je dodatno uticati na razvoj Cetinja i ostalih lokalnih tržišta, a time i crnogorske ekonomije u cjelini. Ulaganje u mala i srednja preduzeća treba da bude stožer crnogorske privrede, a CKB je tu da pomogne opštinama i Vladi u njihovom daljem razvoju”, dodao je Pal Kovač, glavni izvršni direktor CKB-a, potencirajući značaj saradnje CKB-a sa Evropskim investicionim fondom (EIF).

Shvatajući značaj razvoja segmenta malog i srednjeg biznisa, Kovač je istakao značaj ugovora o garanciji za podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori u okviru Programa za razvoj preduzetništva i inovativnost na Zapadnom Balkanu (WB EDIF), koje su EIF i CKB, a koji ima za cilj da pod povoljnim uslovima, u naredne dvije godine, olakša malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori pristup finansiranju i podrži ih u njihovoj ulozi najvažnijih pokretača rasta lokalne ekonomije.

“Vjerujem da uz adekvatnu finansijsku podršku Prijestonica Cetinje može dostići veći stepen konkurentnosti, još više valorizovati kulturno-istorijski potencijal, dodatno razvijati turističku privredu sa fokusom na kongresni i agroturizam, malu privredu, poljoprivredu, razvoj uslužnih djelatnosti, kao i regionalni biznis baziran na proizvodnji zdrave hrane. Koncept preduzetništva može dodatno pokrenuti razvoj, inovirati i organizovati poslovanje preduzeća, a zahvaljujući zajedničkoj garanciji EIF-a i Evropske komisije, CKB je sada u mogućnosti da dopre do klijenata koji do sada nisu bili u mogućnosti da dalje razvijaju svoj biznis zbog otežanog pristupa finansijskim sredstvima, uključujući i klijente u ruralnim i udaljenim oblastima”, naglasio je Kovač.

CKB je finansirala brojne projekte u zdravstvu, obrazovanju i kulturi Cetinja sa posebnom pažnjom na djecu i mlade. Jelisaveta Zorić Jović, direktorka filijale CKB-a na Cetinju, naglasila je da će banka do kraja mjeseca podržati KUD “Njegoš” koje postoji 110 godina i njihovu svečanost povodom jubileja, kao i Fakultet likovne umjetnosti, odnosno Studijski program vajanje, čime banka još jednom potvrđuje posvećenost u poboljšanju kvaliteta nastave, ali i podsjetila na ulaganja u zdravstvo koje je banka u više navrata usmjeravala Opštoj bolnici “Danilo I”. Aktivnostima u domenu obrazovanja sredstva su umjeravana za nabavku vrijedne kompjuterske opreme čime je unaprijeđen kvalitet nastave u okviru turističke grupe predmeta u Srednjoj stručnoj školi, kao i u OŠ “Njegoš”. CKB je tradicionalni generalni sponzor Dječjeg maskenbala “Za đecu Cetinja” kao i novogodišnjeg dječjeg dočeka u hotelu “Grand”.

Portal Analitika