Ostalo

Janović: Opozicija se utrkuje u čestitkama, a kada treba da razgovaramo o sportu, nema ih !

Ministar sporta Nikola Janović u intervjuu za FOS govori o pooštrenoj kontroli pri registraciji klubova, ističući da 70 odsto odbijenih zahtjeva predstavlja neozbiljnost onih koji žele da osnuju klubove. Janović je komentarisao i odnose sa opozicijom, navodeći da bez obzira na politička opredjeljenja, funkcioneri moraju raditi u korist sporta, a ne političkih interesa.
Janović: Opozicija se utrkuje u čestitkama, a kada treba da razgovaramo o sportu, nema ih !
Portal AnalitikaIzvor

Ministar sporta Nikola Janović ocijenio je u intervjuu za FOS da sportisti nemaju vrhunske uslove za rad, ali i istakao da će novi normativni okvir, znatno unaprijediti sistem.  Podsjetio je da su savezi i klubovi, ovogodišnjim konkursom prvi put dobili više od 4 miliona eura.

„Imamo dosta neuređen sistem registrovanih klubova“- kazao je Janović i naglasio:  „ U suštini sada od šume saveza i klubova praktično ne vidimo drvo. Zapravo, ne vidimo one prave subjekte koje se bave dobrobitom crnogorskog sporta i crnogorskih sportista“

Takodje je podsjetio da je Ministarstvo sporta od ukupno 32 zahtjeva za registraciju sportskih subjekata, prihvatilo  svega 9. To kako je objasnio znači da je  takav rezultat pokazatelj neozbiljnosti onih koji žele da osnuju klubove,  a ne previsokih kriterijuma.

„Onog trenutka kada neko ispuni papirološku dokumentaciju, komisija ministarstva sporta izlazi na lice mjesta i vidi da li stanje sa terena odgovara papirološkoj dokumentaciji. Od 32 potencijalna nova sportska subjekta koji su željeli da se registruju, odbili smo 23, što je preko 70 odsto odbijenih registracija, što govori zaista o neozbiljnosti, a što posebno govori o tome, s obzirom na to da te procedure nikada ranije nijesu rađene, koliko imamo naslijeđene dokumentacije i problema te vrste gdje ćemo kroz novi zakon praktično profiltrirati i prečistiti scenu klubova i doći do nekog optimalnog broja klubov. Dakle, da nemamo u sistemu fiktivnih klubova kao što ih sada imamo i ne zna im se broj“- pojasnio je ministar Janović.

Komentarišući odnos sa opozicijom, ministar  je naglasio da saradnja u sportu ne smije izostati bez obzira na to koji politički dres nosili. Kako je rekao, u političkim krugovima se može razgovarati o svemu, ali licemjerju nema mjesta,  jer je sportski interes ispred političkog.

„Kada naša reprezentacije osvajaju odličja i plasiraju se na nekim velikim takmičenjima onda prosto nastane jedan opšti metež od opozicionara ko će prije da čestita. A kada recimo želimo da obezbijedimo uslove tim istim reprezentativcima ili da obezbijedimo uslove djeci kojoj jednog dana želimo da postanu takvi reprezentativci, onda za stolom kada želimo da pregovaramo, od opoziconara nema nikoga“- ocijenio je Janović.

Prokomentarisao i smjenu generacija u vaterpolo reprezentaciji.

„Mislim da imaju dobar stručni štab koji će definitivno od njih da izvuče maksimum. Ovo Svjetsko prvenstvo je negdje prva prilika da vidimo koji su dometi ove inovirane naše reprezentacije“

Iako smatra da je rano govoriti o mogućim medaljama na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu, Janović je u intervjuu za FOS  zaključio da, s obzirom na sve uspjehe koje je vaterpolo reprezentacija postigla godinama unazad, ne smijemo dozvoliti luksuz da budemo na pozicijama koje u tom sportu Crna Gora apsolutno ne zaslužuje .

Portal Analitika