Abiznis

Počela kampanja "Stop neregistrovanim vozilima"

Uprava policije MUP-a i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore - NBOCG pokrenuli su juče kampanju „Stop neregistrovanim vozilima“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Počela kampanja "Stop neregistrovanim vozilima"
Portal AnalitikaIzvor

- Naime, praćenjem stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja došlo se do podataka o povećanju broja neregistrovanih vozila ili vozila kojima nije produžena važnost saobraćajne dozvole a koja učestvuju u saobraćaju – navodi se u najavi kampanje koja je juče počela, a trajaće do 3. jula.

Aktivnosti kontrole sprovodiće se na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama na kojima se očekuje povećan broj ovih vozila kao i na lokacijama na kojima kontrola saobraćaja nije uobičajena.

- Pored sankcionisanja prekršaja upravljanja neregistrovanim vozilom odnosno vozilom kome je istekla važnost saobraćajne dozvole, službenici saobraćajne policije će preduzimati pojačane aktivnosti na evidentiranju i ostalih prekršaja propisanih Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u poglavlju „registracija motornih i priključnih vozila“. Posebna pažnja će biti usmjerena i na prekršaje: davanje neregistrovanog vozila na upravljanje drugom licu, upravljanje vozilom koje nema propisane registarske oznake i učešće tehnički neispravnih vozila u saobraćaju. Kako su nerijetke situacije da vozači u saobraćaju upravljaju vozilom na osnovu polise osiguranja i potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila, suprotno odredbama Zakonona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, podsjećamo da vozač ne može upravljati vozilom na osnovu naprijed navedene dokumentacije, već isključivo na osnovu važeće saobraćajne dozvole ili potvrde o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova (do 30 dana od dana izdavanja) – dodaju iz MUP-a.

Ova kampanju ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Naime, neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Takođe korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja za štetu pričinjenu trećim licima što znači da treća savjesna lica štetu ne mogu naplatiti od njih već od garantnog fonda NBOCG. Osim toga, korisnici neregistrovanih vozila po sili zakona na kraju snose sami svu štetu i troškove saobraćajne nezgode koju skrivili s obzirom da NBOCG ima pravo regresa prema njima po ovom osnovu.

- Saobraćajni policajci će narednih 15 dana na teritoriji Crne Gore podijeliti oko 15.000 flajera „Stop neregistrovanim vozilima“ kojima se ukazuje na važnost poštovanja zakona u ovom segmentu, zarad bezbjednosti učesnika u saobraćaju kao i smanjenja šteta nastalih u takvim saobraćajnim nezgodama koje u krajnjem padaju na teret lica koja su izazvala nezgode upotrebom neregistrovanih vozila. Iako cilj kampanje prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivnije kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog a ta vozila će biti isključena iz saobraćaja – zaključuju iz resornog ministarstva.

Portal Analitika