Društvo

Voda iz Regionalnog vodovoda perfektna, ali se hloriše

U prirodi se teško nalazi voda koja bi bez ikakvog tretmana mogla da se koristi kao pijaća, a upravo je takva voda sa izvorišta Bolje Sestre, kojoj nije neophodno drugačije tretiranje i prečišćavanje, do dezinfekcije. To piše u godišnjem Izvještaju o radu Regionalnog vodovoda.
Voda iz Regionalnog vodovoda perfektna, ali se hloriše
Portal AnalitikaIzvor

“Dakle, voda za piće iz Regionalnog vodovoda ne podliježe ni jednom od postupaka obrade vode. Jedino se preventivno dezinfikuje. Dezinfekcija se odvija dvostepeno. Prvo se sirova voda, tj. voda koja se preko vodozahvatnih objekata uzima za potrebe vodosnabdijevanja, na samom crpilištu propušta kroz UV reaktore i na taj način se vrlo efikasno uništavaju mikroorganizmi”, navodi se u Izvještaju.

Zatim kontinentalnim cjevovodom voda stiže do rezervoara na Đurmanima. Radi održavanja mikrobiološke ispravnosti vode za piće, voda se prije distribucije u opštinske vodovodne instalacije obavezno hloriše i to određenim viškom hlora (rezidualni hlor), kako bi joj se održala naknadna sterilnost.

“Hlorisanje se obavlja upotrebom gаsnog hlorа, dodаvаnjem istog direktno u cjevovod pomoću injekcione pumpe koja je u sastavu gasnog automatskog hlorinatora. Proces hlorisanja je kontinuiran i 24 sata je pod kontrolom, kontinuiranim mjerenjem količine rezidualnog hlora na izlazu”, zaključuje se u Izvještaju.

Portal Analitika