Svijet

Republikanci uputili na procjenu paket sankcija protiv Rusije

Republikanska većina Predstavničkog doma američkog Kongresa nije izglasala novi paket sankcija protiv Rusije, već je nacrt zakona uputila na procjenu Odboru za spoljne poslove, javlja AP. Kongresmen Eliot Engel, demokrata, koji je i član spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, izrazio je zabrinutost da će vraćanje nacrta zakona Odboru dati priliku administarciji američkog predsjednika Donalda Trampa da ublaži zakon.
Republikanci uputili na procjenu paket sankcija protiv Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Engel je naveo da će taj potez usporiti proces i dati Bijeloj kući vremena da "zamagli" ključne napore za pozivanje Kremlja na odgovornost.

Ešli Strong, portparolka predsjednika Predstavničkog doma Kongresa SAD, republikanaca Pola Rajana, navela je da Rajan vjeruje da Kongres mora da učini više da bi proglasio Rusiju odgovornom.

Ona je istakla da će predstojeća odluka biti utvrđena u Kongresu nakon procjene Odbora za spoljne poslove, ne precizirajući koliko dugo će trajati procjena niti da li će biti usvojene neke izmjene nacrta zakona o sankcijama.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je prošle nedjelje rekao da Tramp treba da ima "fleksibilnost da prilagodi sankcije diplomatskoj situaciji" sa Rusijom.

Previše agresivan predlog sankcija, rekao je Tilerson, mogao bi da dovede do toga da Moskva odustane od potencijalno obećavajućih razgovora sa Vašingtonom.

Američki Senat je sa 98 glasova za i dva glasa protiv odobrio prošle nedjelje nove sankcije protiv Rusije i Irana.

Sankcije protiv Rusije "dodate" su u vidu amandmana na predlog zakona o Iranu da bi se ubrzalo njihovo usvajanje i otežalo moguće odbijanje predsjednika Donalda Trampa da potpiše zakon.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika