NATO

Jokić – Danford: Snažna podrška Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić sastao se u Vašingtonu sa načelnikom Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD, generalom Džozefom Danfordom.
Jokić – Danford: Snažna podrška Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima
Portal AnalitikaIzvor

General Danford izrazio je snažnu podršku Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima i odao priznanje Vojsci Crne Gore na uspjehu koji je postigla u reformi odbrambenog sektora. On je naglasio da SAD cijene doprinos koji Vojska Crne Gore pruža u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, kao i očuvanju međunarodnog mira kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama, posebno u Avganistanu.

Danford je izrazio spremnost Pentagona da nastavi sa podrškom Crnoj Gori na evroatlantskom putu, kao i jačanju njenog strateškog partnerstva sa američkom državom Mejn. 

Jokić je upoznao sagovornika sa najvažnijim aktivnostima Vojske Crne Gore, uz težište na nastavku započetih procesa integracije u NATO, unapređenju vojnih kapaciteta i sposobnosti, kao i daljem crnogorskom doprinosu u jačanju regionalne stabilnosti.

On je upoznao generala Danforda i sa prioritetima u daljem radu i planovima modernizacije Vojske Crne Gore.

Prvog dana svoje zvanične posjete SAD-u, načelnik GŠ VCG susreo se i sa senatorkom savezne američke države Mejn, Suzan Kolins, koja je takođe snažno podržala evroatlantski put Crne Gore i strateški partnerski program između Crne Gore i države Mejn. Senatorka je iskazala spremnost da u narednom periodu posjeti Crnu Goru sa ciljem unapređenja postojeće  saradnje.

General Jokić je zahvalio senatorki na svesrdnoj pomoći koju je država Mejn dala Crnoj Gori tokom evroatlantskih integracija. On je istakao da je naša zemlja postala članica NATO zahvaljujući, između ostalog, i neprekidnoj i snažnoj podršci Nacionalne garde Mejna Vojsci Crne Gore.

Jokić je podsjetio na brojne aktivnosti kojima su pripadnici Vojske Crne Gore unapređivali svoje sposobnosti i izgrađivali čvrste veze sa partnerima iz države Mejn. On je naglasio da je oko 120 pripadnika Vojske završilo različite kurseve i programe usavršavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da se više kadeta iz naše zemlje školovalo i školuje na tamošnjim uglednim vojnim akademijama. General je iskazao uvjerenje da će se u narednom periodu dodatno ojačati vojno-vojna saradnja između dvije države, kao jedan od segmenata njihovog strateškog partnerstva.

Drugog dana ove važne posjete, general Jokić održaće sastanke u saveznom Birou Nacionalne Garde, kao i u Agenciji za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju SAD.

Portal Analitika