Svijet

Preminuo američki student oslobođen iz Sjeverne Koreje

Američki student Oto Varmbir, koga je sjevernokorejski režim u komi oslobodio iz pritvora, preminuo je u svojoj kući u Sinsinatiju, u američkoj državi Ohajo, saopštila je njegova porodica.
Preminuo američki student oslobođen iz Sjeverne Koreje
Portal AnalitikaIzvor

"Oto je umro u ponedjeljak u 14.20, okružen porodicom", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Donald Tramp osudio je "brutalni režim" Pjongjanga poslije smrti 22-godišnjeg studenta, osuđenog u Sjevernoj Koreji na zatvor i prinudni rad zbog djelovanja protiv države.

"Mnogo ružnih stvari se dogodilo", rekao je Tramp na jednom skupu u Bijeloj kući.

Varmbir je bio poslat kući 13. juna iz humanitarnih razloga, kako je naveo sud Sjeverne Koreje, a njegov otac je rekao da je bio "terorisan i zlostavljan" i da je u komi bio više od godinu dana.

U Pjongjangu je bio osuđen poslije jednočasovnog suđenja u martu 2016. na 15 godina zatvora uz prinudni rad zbog djelovanja protiv države, pošto je u suzama priznao da je pokušao da ukrade propagandni plakat.

U Sjevernoj Koreji se u pritvoru nalaze još tri Amerikanca, optužena za, između ostalog, neprijateljsko djelovanje i špijuniranje. Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u utorak da će SAD nastaviti da razgovaraju sa Sjevernom Korejom o njihovom oslobađanju.

N1

Portal Analitika