Društvo

Ministarstvo zdravlja tvrdi da ukidanjem prava na izbor specijaliste nije prekršen zakon

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja dr Vesna Miranović ocijenila je za Pobjedu da taj Vladin resor ne krši zakon zato što novim sistemom elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda nije ponudio pacijentu opciju da može da bira specijalistu.
Ministarstvo zdravlja tvrdi da ukidanjem prava na izbor specijaliste nije prekršen zakon
Portal AnalitikaIzvor

Što kaže zakon

To, kako kaže, potvrđuje i Zakon o pravima pacijenata u kojem se, između ostalog, navodi da „u zdravstvenoj ustanovi na sekundarnom i tercijarnom nivou u koju je pacijent upućen od strane izabranog doktora medicine, odnosno doktora stomatologije, pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove“.

A, kadrovskih kapaciteta, tvrdi dr Miranović, crnogorsko zdravstvo sada nema.

– U pojedinim oblastima u Kliničkom centru imamo jednog do tri ljekara. Da li to znači da ako mi preskočimo sekundarni nivo da će svi pacijenti biti kod jednog od njih kojeg oni izaberu? To u praksi nije moguće izvesti – objasnila je dr Miranović.

Istakla je da se pacijent na kontrolu upućuje kod ljekara kod kojeg je obavio prvi pregled. Prema njenim riječima, zakonom su obavezani da pacijentu omoguće pristup zdravstvenom servisu u trenutku kada njegovo zdravstveno stanje to zahtijeva.

- Da bismo ispunili uslov pravovremenosti, mi u ovom trenutku gledamo da pacijenta što prije dopremimo do specijaliste - kazala je dr Miranović.

Naglasila je da „pacijentima iz opština mimo Podgorice, Kolašina i Danilovgrada nijesu zatvorili vrata da budu u medicinskom smislu servisirani u Kliničkom centru. Ipak, ističe, prvo moraju „proći filter svog ljekara na sekundarnom nivou (opšta bolnica)“.

- Kada ljekar na sekundarnom nivou nakon pregleda pacijenta kaže „mogu ovdje da odradim određeni dio medicinskog servisa, ostalo nijesam u stanju da pružim“, taj pacijent će ići na tercijarni nivo (KCCG). Znači, nije tačno da je pacijentu onemogućen pristup Kliničkom, već je samo obezbijeđen u selektovanim situacijama. Na taj način pružamo mogućnost Kliničkom da razvija nove medicinske tehnologije, da usvaja nova znanja i da se bavi tercijarnim nivoom, a ne da uslužuje sekundarni nivo svih opština, osim onih kojima on predstavlja sekundarni nivo kao što su Podgorica, Danilovgrad i Kolašin – objašnjava dr Miranović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: Cdm

Portal Analitika