NATO

JOKIĆ: Nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori

Iako je Crna Gora punopravna članica NATO-a, glavni posao za Vojsku tek predstoji, kazao je načelnik Generalštaba VCG, Ljubiša Jokić, navodeći da je odluka o slanju naših vojnika u misije isključivo u nadležnosti zvanične Podgorice.
JOKIĆ: Nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je danas počeo zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, prvi put otkad smo ušli u Alijansu.

"Imajući u vidu da je Crna Gora nekoliko sedmica u NATO-u i susret sa načelnikom združenog generalštaba Alijanse jasno pokazuje kolika je naš strateški partnerski odnos i koliko je snažna podrška oružanih snaga SAD-a integracionim procesima u Crnoj Gori", rekao je Jokić za Glas Amerike.

Upitan što se očekuje od naše Vojske sada kad smo ušli u Alijansu, kao i da li se može očekivati slanje većeg broja vojnika u misije, Jokić je rekao da to zavisi isključivo od Crne Gore.

"Kao i dosad odluka o slanju vojnika u misije operacije i odluka o učestvovanju u njima je potpuno u nadležnosti Crne Gore. Niko nije neće ni ubuduće moći da određuje neke prioritete u tome, to je stvar političkih i vojnih procjena u Crnoj Gori. Što se tiče Vojske Crne Gore, iako smo punopravna članica NATO-a naš glavni posao tek predstoji i završiće se kod pune integracije kod svih pripadnika Vojske u NATO. To može da traje nekoliko godina, ali naša intencija je da taj posao završimo mnogo ranije", rekao je Jokić.

On je dodao da dosad nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori.

"Ne vjerujem ni da će biti razgovora na tu temu ni ubuduće", poručio je Jokić.

Glas Amerike

RTCG

Portal Analitika