Društvo

Održan Info dan o EU programima za inovacije u Tehnopolisu

Informativni događaj posvećen razvoju inovacija u Crnoj Gori održan je danas, 19. juna, u prostorijama Tehnopolisa u Nikšiću, u okviru kojeg su iskustva i znanja razmjenili akteri iz oblasti tehnološki baziranih inovacija iz Crne Gore - preduzeća i istraživačkih timova, gosti iz Srbije i Slovenije, kao i predstavnici posredničkih institucija – Privredne komore i Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, Ministarstva nauke i Ministarstva ekonomije.
Održan Info dan o EU programima za inovacije u Tehnopolisu
Portal AnalitikaIzvor

Učesnike Info dana je pozdravio u uvodnom obraćanju izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković. Na samom početku programa dostignuća u komercijalizaciji rezultata istraživačkih projekata, finansiranih kroz program Ministarstva nauke - INVO (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), s fokusom na rezultate Centra izvrsnosti BIO-ICT, ispred Ministarstva nauke predstavio je Saša Ivanović.

Nenad Novović iz kompanije Amplitudo, koja je sklopila sporazum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom radi komercijalizacije inovacija iz projekta BIO-ICT, govorio je o inovativnim idejama koje napreduju na skali tehnološke spremnosti i približavaju se fazi izlaska na tržište, zajedničkim naporima fakulteta i kompanije.

Za brojne učesnike događaja ovo je bila jedinstvena prilika da čuju o zanimljivim idejama koje su pripremljene tokom trogodišnjeg rada tima istraživača, uključujući 15 mladih doktoranata i magistranata.

Predstavnici Ministarstva nauke i Ministarstva ekonomije prezentovali su mogućnosti finansiranja inovacija kroz nekoliko instrumenata EU programa za istraživanje i inovacije, Horizont 2020, Instrumenta za mala i srednja preduzeća, Novih i nadolazećih tehnologija i Brzih staza do inovacija. Takođe, predstavljen je i finansijski program Evropske unije i Investiciono-razvojnog fonda za ulaganje rizičnog kapitala u perspektivne inovativne firme i projekte (WB EDIF).

U drugom dijelu dana, gosti iz Tehnološkog parka Ljubljana, gđa Tanja Lorger i gđa Vesna Radunović, govorile su o načinu života preduzeća – stanara tehnološkog parka i njihovoj unutrašnjoj organizaciji.

Predstavnici inovativnog preduzeća „Swiftty“ – Eleonora Sergijević i Ivan Hristić iz Naučno-tehnološkog parka Beograd na kraju su detaljno izložili svoj put uspješnog korišćenja fonda Instrument za mala i srednja preduzeća iz programa Horizont 2020, putem kojeg su napravili plan za uvođenje disruptivne inovacije u biznis kreiranja veb sajtova, a zatim aplicirali za znatno veća bespovratna sredstva za finansiranje samog projekta i izlazak na tržište.

Razgovaralo se i o potrebi postojanja većeg broja nacionalnih instrumenata za podršku inovativnim biznis projektima, razvoju start-up kulture, ekonomskom obrazovanju koje još uvijek ne obuhvata u adekvatnoj mjeri oblast inovacija i novih ekonomskih modela za savremeno doba.

Učesnici su dobili važna saznanja i ekspertske preporuke kako ići dalje u iskorišćavanju potencijala koji postoji u naučnoistraživačkim organizacijama i kako graditi veze s biznisom.

Akcentovano je da je neophodno osluškivati tržište, pratiti savremene trendove i naći adekvatnu vezu između inovacija i privrede. Uz to, naglašeno je da je od izuzetne važnosti da aplikacije budu komplementarne sa EU preporukama i standardima, a sve u cilju komercijalizacije znanja i proizvoda koji treba da doprinesu zajednici u ekonomskom, socijalnom i kulturnom kontekstu.

Info dan je prevashodno bio namijenjen stanarima Tehnopolisa i drugim preduzećima koja planiraju razvoj baziran na tehnološkim inovacijama, ali i ministarstvima, opštini i posredničkim institucijama.

Moderator Informativnog dana je bila Branka Žižić, nacionalni koordinator za program Horizont 2020 u Ministarstvu nauke.

Portal Analitika