Svijet

Rusija: Avione koalicije zapadno od Eufrata smatramo metama

Svi avioni međunarodne koalicije koju predvode SAD a koji lete zapadno od Eufrata "će biti posmatrani" i "smatrani metama" ruske protivvazdušne odbrane u Siriji, saopštila je ruska vojska.
Rusija: Avione koalicije zapadno od Eufrata smatramo metama
Portal AnalitikaIzvor

"Avioni i dronovi međunarodne koalicije koji se nađu zapadno od Eufrata će biti posmatrani i smatrani metama i protivvazdušnih sistema na zemlji i aviona", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ovaj ruski potez dolazi nakon što su Amerikanci potvrdili da su u nedjelju oborili sirijski vojni avion kod grada Tabka.

Moskva je optužila Vašington da nije upozorio rusku vojsku da će oboriti taj avion, a Asošiejted pres je prenio da je rusko Ministarstvo obrane od SAD zatražilo da obrazloži zašto je avion oboren.

Rusija je ranije danas obaranje sirijskog "Su-22" nazvala "aktom agresije" i suspendovala koordinaciju sa SAD u takozvanim "zonama deeskalacije" u Siriji.

Rusko ministarstvo je navelo da smatra da obaranje sirijskog aviona pokazuje da se Vašington namjerno ne drži svojih obaveze prema sporazumu o de-eskalaciji.

Američka vojska je potvrdila da je američki "F-18 Super Hornet" oborio avion sirijske vlade "SU-22" pošto je ta letjelica bombardovala područja u blizini američkih partnerskih snaga, kod sirijskog grada Tabka.

N1

Portal Analitika