Politika

Protest zbog ćirilice: Džaba im sve, u CG se govori srpski!

Ispred Ministarstva prosvjete u Podgorici okupilo se oko stotinu građana na protestu zbog, kako kažu, "diskriminacije ćirilice". Skup je organizovala NOVA, a njemu su prisustvovali između ostalog i Andrija Mandić, Milan Knežević, Strahinja Bulajić i Slaven Radunović.
Protest zbog ćirilice: Džaba im sve, u CG se govori srpski!
Portal AnalitikaIzvor

"Ćirilica nije nikakvo crkveno slovo. Ona je nešto najnaprednije što ovaj narod ima. Ćirilica je nešto na čemu je zasnovana ne samo kultura, već i država. Pozivam sve roditelje prije svega da dobro razmisle šta je sloboda i gdje leži napredak", poručio je na početku Božidar Čarmak, predsjednik NVO "Matica Boka".

Nekadašnja profesorka u nikšićkoj gimnaziji Marija Lalatović je rekla da je “ćirilica  jedino autentično u našoj kulturnoj baštini, a sve ostalo je falsifikat. Hoćemo li biti unuci naših predaka, hoćemo li se prepoznati? Dok nas bude bilo, biće i ćirilice", dodala je.

Funkcioner DNP-a Milun Zogović kaže da im je "džaba  sve jer se u Crnoj Gori govori srpski, a ćirilica se pokušava predstaviti kao zastarjela stvar. Ministarstvo prosvjete u ovome ima posebnu ulogu, jer je za štampanje svjedočanstava potrebno posebna saglasnost roditelja što je otvorena diskriminacija ".

19389458-1723729351257497-1854632762-n

Pjesnik Ranko Jovović je rekao da iako okupljenih nema mnogo, njemu jedan vrijedi kao hiljadu.

"Dok ne ode ova vlast, biće neprestana borba za naše, ali teško se sa njima boriti jer su oni niski borci", poručio je Jovović.

19389647-1723729327924166-65800886-n

Funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić je rekao da je problem diskriminacije veliki problem koji treba da se riješi demokratskim sredstvima.

"Tužno je da se diskriminišu djeca. Ovo je fašizam, jer je pravo na slobodnu upotrebu jezika i pisma neotuđivo pravo. Mislili smo da će Šehović koji dolazi iz manjinskog naroda imati više sluha za ovaj problem, ali je nastavio kao svoji prethodnici. Ovo je fašizam jer je pravo na slobodnu upotrebu jezika i pisma neotuđivo pravo. Mislili smo da će Šehović koji dolazi iz manjinskog naroda imati više sluha za ovaj problem ali je nastavio kao svoji prethodnici. Ipak, stiže vrijeme demokratije, slobode i pravde”, poručio je Aleksić.

Predstavnici političkih stranaka koji pripadaju Demokratskom frontu, te predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, na skup su došli, kako su ranije najavili, zbog poštovanja prava građana te stava da je "čin zatiranja ćirilice, čin veleizdaje istorijske Crne Gore".

Nakon govora na protestnom okupljanju, tročlana delegacija otišla je na sastanak sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, a jedan od zahtjeva je da Ministarstvo ima tablu na ćiriličnom i latiničnom pismu.

I. D.

Portal Analitika