Abiznis

KONJEVIĆ: Nurković nezakonito dao državnu pomoć MA, Katnić da reaguje

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, pozvao je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da ispita da li u odluci Vlade da Montenegro erlajnsu (MA) dodijeli oko dva miliona eura državne pomoći ima elemenata krivičnog djela koje goni Specijalno državnog tužilaštvo.
KONJEVIĆ: Nurković nezakonito dao državnu pomoć MA, Katnić da reaguje
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića prije 15 dana tražio da objelodani materijal označen stepenom tajnosti o pomoći MA, i da objasni zašto je suprotno Zakonu o državnoj pomoći i Poslovniko o radu vlade predložio da nacionalni avio-prevoznik dobije dva miliona eura da bi vratio komercijalne kredite Prvoj banci.

„Prema mojim informacijama, radi se o dva komericjalna kredita koje je MA imao prema Prvoj banci u iznosu oko 1,3 ili 1,4 miliona eura. Razlika je pomoć za MA. Ta dva kredita su uzeta prije nekoliko godina i bili su u obliku takozvanih revolving kredita – vraćane su kamate do isteka roka kredita, kada bi trebalo da se vrati glavnica. Najveći dio od ova dva miliona – 1,3 ili 1,4 – poslužio je MA da vrati dug, a da paradoks bude veći, Prva banka je taj novac obezbijedila hipotekom – poslovnim objektima koji su u vlasništvu MA“, istakao je Konjević na konferenciji za medije.

Funkcioner SDP-a je saopštio da je krajem prošle sedmice razgovarao sa glavnim specijalnim tužiocem Katnićem, ukazavši mu, na, kako je rekao, „sve propuste i sva kršenja zakona koja je odluka ministra Nurkovića proizvela“.

„Ukazao sam mu na činjenicu da je MA 2012. godine bio korisnik šeme državne pomoći i da shodno zakonu i pravilima EU ta kompanija ne može više koristiti bilo koji vid državne pomoći u narednih deset godina. Ukazao sam mu da je procedura na Vladi obavljena mimo Poslovnika o radu vlade. Pozivam glavnog specijalnog tužioca da u najkraćem mogućem roku sprovede adekvatnu istragu, i vjerujem da će njegovo postupanje u ovom slučaju biti barem na nivou efikasnosti koju je imao u slučajevima u kojima su akteri političari iz pojedinih opozicionih partija“, naveo je Konjević i dodao da nacionalni avio-prevoznik duguje preko 15 miliona eura za poreze, da ima 18 miliona eura duga prema Aerodromima, te da više godina posluje s gubitkom.

Nurković treba da objasni kako je moguće da sa novcem građana Crne Gore donosi odluku da dodijeli dva miliona eura kompaniji sa ovakvim karakteristikama“, podvukao je potpredsjednik SDP-a.

On je naglasio da se identična situacija desila u junu prošle godine, kada je Vlada željela da dodijeli MA 600.000 eura državne pomoći.

„Na insistiranje moje malenkosti taj materijal je upućen Komisiji za kontrolu državne pomoći, koja me tada u svojstvu ministra finasija u Vladi izbornog povjerenja obavijestila da je takva vrsta pomoći MA nedozvoljena“, podsjetio je Konjević.

On je poručio da Vlada mora da otvori javnu debatu o budućnosti MA.

"Da vidimo na koji način je i da li je ovakva kompanija potrebna državi, ili će građani Crne Gore iz godine u godinu servisirati poslovne neuspjehe jedne ovakve kompanije, a nemati za ono što je apsolutni interesu u oblasti prosvjete, zdravstva, bezbjednosti, školstva...", zaključio je Konjević.

Foto: dan.co.me

Portal Analitika