Košarka

Mogu li "crvene" nadmašiti sebe?

Na otvaranju u petak su izgubile od Belgije, u subotu su doživjele debakl od Letonije (55:76), a večeras (18.00h) igraju možda posljednji meč na Evropskom prvenstvu u Češkoj, košarkašice Crne Gore protiv Rusije jure posljednju šansu za prolaz dalje.
Mogu li "crvene" nadmašiti sebe?
Portal AnalitikaIzvor

Injiges: Znamo da će biti teško, ali…

Našoj selekciji bi najviše odgovarala pobjeda Letonije protiv Belgije, jer u suprotnom protiv Ruskinja će morati da juri pobjedu od 17 razlike. A, tako nešto izgleda nemoguće s obzirom na to da “crvene” igraju veoma loše i sa mnogo oscilacija. Najbolje se to vidjelo protiv Letonki u drugom kolu kada su Jelena Škerović i drugarice doživjele nevjerovatan pad u igri. Odlično su krenule, povele 23:8 u osmom minutu, činilo se da će pobjeda biti upisana, ali… Dozvolile su protivniku da napravi seriju 27:6 poslije koje je u 17. minutu poveo 35:29. Do kraja naše košarkašice su pokušavale da se vrate, ali početničke greške i promašaji su odveli u poraz. U odlučujućih deset minuta nije bilo energije i samopouzdanja. Međutim, priliku da sve isprave imaju danas…

“Ovo je košarka, sve je moguće”, rekao je razočarani selektor Roberto Injiges. Prvo ćemo sačekati rezultat meča Letonija Belgija, a onda ćemo se što bolje spremiti za našu utakmicu. Moramo psihički podići ekipu nakon dva poraza i igrati našu igru. Znamo da je to Rusija, znamo da će biti veoma teško, ali ako Letonija slavi protiv Belgije imamo šanse”.

Ruskinje su kandidati za medalju, u prvom kolu su lako izašle na kraj sa Letonijom, dok su protiv Belgije izgubile nakon produžetaka. Ali, u našem taboru se ne priča o njima, već se samo misli kako se podići i konačno prikazati pravu igru.

“Ne možemo igrati sedam, deset minuta da bi upisali pobjedu. Moramo igrati dobru košarku u kontinuitetu. To je problem za koji moramo naći recept za Rusiju”, jasna je poruka španskog stručnjaka. “Ne možemo pobijediti igrom kakvu smo pružili u prva dva meča. To igračice moraju shvatiti. Takođe, moramo imati podršku igračica sa klupe koje moraju biti fokusirane. Ne možemo igrati sa pet-šest igračica, moramo imati cijeli tim”.

Mujović: Svi vjerujemo

Iako je jedna od najmlađih u ovoj selekciji, ima sigurno mjesto u prvoj postavi Božica Mujović baš kao nijedna igračica nije pokazala šta zna na ovom prvenstvu. Razočarane, sa mislima o prva dva meča naše najbolje košarkašice večeras moraju vjerovati.

“Svi vjerujemo, još nije kraj”, ističe Mujović koja je pričala o duelima sa Belgijom i Letonijom. “Mislim da se kod svake igračice vidi razočaranje. Čitave pripreme smo maksimalno radile, prijateljske utakmice. Ne umijem da nađem pravu riječ kako se osjećam. Teško je bilo šta reći poslije svega. Od obje ekipe smo bolje. U prvoj utakmici je nedostajala sreća, a u drugoj kao da se desilo neko pomračenje”.

Bez Jelene Dubljević jeste teško, ali Injiges i njegovi saradnici moraju naći dobitnu kombinaciju protiv favorita…

“Rusija ima odličan tim, većina igračica igra Evroligu. Mlada Vadeva je vrhunski igrač. Odradićemo analizu koja će nam približiti njihovu igru”, poručuje članica Budućnost Bemaksa.

Danas je dan odluke u Pragu, a košarkašice Crne Gore moraju dati sve od sebe kako ne bi bio i posljednji na 36. Evropskom prvenstvu…

Dnevne novine

Portal Analitika