Društvo

“Noć muzeja” u Polimskom muzeju [Video]

U okviru manifestacije “Noć muzeja”, u Polimskom muzeju je u petak, 26. maja, pred mnogobrojnim gostima i posjetiocima otvorena izložba: „Narodne nošnje Crne Gore XIX-XX vijek “. U galerijskom prostoru muzeja prisutnima se obratila direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, a nakon nje izložbu je otvorio Blažo Markuš (Etnografski muzej Crne Gore) , jedan od autora izložbe.
“Noć muzeja” u Polimskom muzeju [Video]
Portal AnalitikaIzvor

Program je nakon toga nastavljen u izložbenom prostoru Polimskog muzeja.U bogatom kulturno umjetničkom programu kojeg je vodila Irina Zečević nastupili su mješovita vokalna grupa “Gorske oči” koja je izvela nekoliko numera, a nakon njih nastupile su Dragana Popović (violina) i Natalija Djačenko (klavir).Nastavak programa obilježile su Tea Babić  (mis Crne Gore), Ana Radovanović  (mis šarma Crne Gore) i Katarina Keković ( prva pratilja na izboru za mis Crne Gore), koje su nosile kreacije Anastazije Miranović sa tradicionalnim zlatorezom. U nastavku večeri publiku je oduševila Etno grupa “Foršpil” iz Nikšića,koja je izvodila numere do kraja večeri.

196pm2

Izložbu: „Narodne nošnje Crne Gore XIX-XX vijek “  na kojoj je prikazano 35 kompleta nošnji posjetioci Polimskog muzeja će imati priliku da vide narednih mjesec dana. Prvi put su ovom izložbom prikazane sve nošnje Crne Gore. Kako na teritoriji Crne Gore živi stanovništvo različitog nacionalnog i vjerskog sastava, ta se multietničnost odrazila i na narodnu kulturu, a samim tim i na narodno odijevanje.

polimskimuzej.me

196pm3196pm4196pm5196pm7196pm8196pm9
Portal Analitika