Društvo

Niko ne zna koliko je dinamita u podrumima

Ni više od mjesec nakon zvaničnog dopisa u kojem je Pobjeda tražila da Uprava policije navede koliko se, prema operativnim podacima, osoba vode kao dinamitaši od Herceg Novog do Ulcinja, taj podatak nije objelodanjen.
Niko ne zna koliko je dinamita u podrumima
Portal AnalitikaIzvor

Uporedo, izostale su i procjene o tome koliko eksploziva, prema procjenama policije, ima na crnom tržištu, odnosno odakle crnogorski „nobelovci“ nabavljaju razne vrste eksploziva, uključujući trotil, privredni eksploziv, ali i neke vrste vojnih eksplozivnih sredstava.

Za brigu

Sudeći prema stepenu aktivnosti dinamitaša na nekoj od najmanje 48 zvanično markiranih lokacija duž naše obale, kao i procjenama ljudi koji su se protiv nezakonitog krivolova eksplozivom borili prethodnih godina, količine dinamita na crnom tržištu su zabrinjavajuće. Prema podacima koje je tokom maja objavila Pobjeda, samo od Budve do Arze se tokom sezona migracije skakavice i gofova dnevno znalo utrošiti i više od 50 kilograma. Niko, makar zvanično, ne zna ili ne objelodanjuje procjene o tome koliko je eksploziva u podrumima, brodovima i drugim „štekovima“ koje koriste krivolovci duž obale i u pučinskom izlovu plemenite ribe.

Zloupotrebe

Poznato je da je zakonom za branjena upotreba eksploziva. Zloupotreba eksplozivnih materija može biti i samo posjedovanje eksploziva ukoliko nijesu ispoštovani uslovi nabavke precizirani Zakonom o eksplozivnim materijama. On propisuje da dozvolu za nabavku eksplozivnih materija izdaje MUP na zahtjev privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika koji posjeduje dozvolu za proizvodnju ili promet eksplozivnih materija ili posjeduje dozvolu za vršenje poslova miniranja. Da bi neko legalno posjedovao i koristio eksploziv, prema definisanim propisima i pravilima, potrebno je da svaki podnosilac zahtjeva za izdavanje dozvole dostavi posjedovni list u kojem je prepoznata katastarska parcela na kojoj su se izvodili radovi, saglasnost mjesne zajednice za izvođenje radova, kao i uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za rukovanje eksplozivnim materijama...

Ispod ruke

Zakon je, dakle, rigorozan kada je izdavanje dozvola u pitanju. Dinamitaši koji koriste eksploziv za izlov ribe svakako da zaobilaze regularne kanale nabavke. To znači da zaobilaze i evidenciju, pa se broj onih koji regularno traže dozvole svede na desetak godišnje... Ostaje opravdana sumnja da eksploziv nabavljaju na crnom tržištu ili tako što kupuju od onih koji zloupotrijebe regularno nabavljeni eksploziv. Nijedna državna institucija, inspekcijske službe, policija očigledno nijesu ušle u trag ovim tokovima eksplozivnih materija koje, osim krivolova, lako mogu biti upotrijebljene i za razne druge nezakonite namjene...

Vlada je nedavno formirala posebnu međuresornu radnu grupu u čijem fokusu će biti suzbijanje nelegalnog izlova ribe, koji je na moru i Skadarskom jezeru poprimio zabrinjavajuće razmjere. Set najavljenih mjera i koraka uslijedio je nakon što se javnost u Crnoj Gori digla na noge pod uticajem pisanja medija kao i javne kampanje neformalnog pokreta „Stop krivolovu“, koju su podržali Savez za ribolov na moru i svi sportski ribolovni i ronilački klubovi i brojne nevladine organizacije koje se bave zaštitom mora.

Procedura za legalnu nabavku

Dozvolom za nabavku eksplozivne materije, koja se izdaje fizičkom licu i to najduže na tri mjeseca, određuje se i mjesto nabavke te materije, koje je najbliže mjestu upotrebe eksploziva. Limit je pet kilograma. Fizičko lice koje je nabavilo eksplozivne materije dužno je da, nakon upotrebe, preostale količine vrati privrednom društvu, drugom pravnom licu ili preduzetniku od kojeg je nabavilo eksplozivne materije ili da obezbijedi da ih uništi stručno osposobljeno lice i da o tome obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova i organ uprave nadležan za poslove policije. Sam zahtjev za izdavanje dozvole treba da sadrži podatke o podnosiocu zahtjeva (naziv i sjedište, odnosno ime i prezime, adresa i broj lične karte), o nazivu, količini, načinu pakovanja, proizvođaču eksplozivne materije, razlozima i opravdanosti nabavke, mjestu i približnom vremenu upotrebe, licu koje će preuzeti eksplozivne materije, kao i licu koje će rukovati eksplozivnim materijama, te načinu i uslovima skladištenja.

Pobjeda

Portal Analitika