Društvo

CZIP i CGES vas pozivaju na prvu Noć sova

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) pozivaju sve ljubitelje sova da im se pridruže i uzmu učešće u prvoj Noći sova, koja će se održati u ponedeljak 19. juna, sa početkom u 19 sati ispred Aredoroma Špiro Mugoša na Ćemovskom polju u Podgorici.
CZIP i CGES vas pozivaju na prvu Noć sova
Portal AnalitikaIzvor

Ovom akcijom Centar za zaštitu i proučavanje ptica nastavlja uspješnu saradnju sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom, treću godinu zaredom.

-Prethodne dvije godine, u saradnji sa ovom kompanijom, u kontinuitetu smo postavljali specijalne kućice za gniježđenje grabljivica, na visokonaponskim stubovima u cilju podrške populaciji sivog sokola. Ove godine odlučili smo se na naučno-istraživački rad u kojem mogu učestvovati svi zainteresovani građani pa i djeca, kako bi popularizovali istraživanja harizmatičnih vrsta, koje su istovremeno odlični pokazatelji očuvanosti prirode, a čije praćenje trenda populacije je od izuzetne važnosti za prepoznavanje i zaštitu važnih staništa, kakvo je Ćemovsko polje (IBA – važno međunarodno stanište za ptice, i IPA – važno međunarodno stanište za biljke). Ćemovsko polje, je posljednja stepa u Crnoj Gori, u čijim rijetkim šumama zimuje i gnijezdi mala ušara (Asio otus). Noć sova organizujemo u cilju prikupljanja što više podataka o ovoj zaštićenoj vrsti, obzirom da je karakteristična za urbane sredine i da trend njene populacije (pad ili rast), može pokazati stepen očuvanosti životne sredine glavnog grada. Pored male ušare, izvršićemo i popis ptica koje se nalaze na Aneksu I, Ptičje direktive i to noćnog potrka (Burchinus oedicnemus), legnja (Caprimulgus europaeus), ali i drugih vrsta sova poput kukumavke (Athene noctua) i ćuka (Otus scops)- najavljeno je iz CZIP-a.

18mala-usara-photo-by-czip

Noć sova inspirisana je prvim cenzusom velike ušare (Bubo bubo), koji je organizovan krajem februara na padinama Rumije, Sutorine i u kanjonu rijeke Cijevne, zahvaljujući podršci projektnog tima za uspostavljanje Natura 2000 mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori i Delegaciji Evropske unije.

Logistika događaja:

19.00 – 19.15 Okupljanje učesnika ispred aerodroma Špiro Mugoša, Ćemovsko polje

19.15 – 19.45 Predstavljanje ptica Ćemovskog polja i sova Crne Gore, instrukcije popisivačima od strane ornitologa Centra za zaštitu i proučavanje ptica, podjela popisivačkog materijala i mapa

19.45 – 20.00 Podjela u 6 grupa koje vode predstavnici CZIP-a, dolazak do tačaka od kojih počinju istraživački transekti (ukupno 6 transekata)

20.00 – 21.00 Popis broja identifikovanih ptića male ušare kao i mapiranje njihovih gnijezda

21.00 – 21.15 Povratak na mjesto okupljanja, prikupljenje podataka, saopštavanje rezultata i dodjela poklona učesnicima cenzusa

21.15 – 22.00 Neformalno druženje

18ptic-male-usare-czip-photo-1Ukoliko ste zainteresovani da budete dio prve Noći sova u Podgorici, prijavite se na  jovana.czip@gmail.com, najkasnije do ponedeljka 19. juna u 16h.

"Ovaj događaj i pored odličnog druženja što je naše iskustvo sa prethodnog cenzusa velike ušare, ipak predstavlja ozbiljan naučno-istraživački rad. Iz tog razloga, potrebno je imati udobnu obuću, i odjeću neutralnih boja, dok je broj učesnika ograničen veličinom i brojem transekata. Takođe usljed vremenskih prilika, kao što su jaki naleti vjetra (kojeg u tom periodu po prognizi ne bi trebalo biti), događaj može biti otkazan odnosno pomjeren, a o čemu će učesnici biti obavješteni", napominju organizatori manifestacije.

Portal Analitika