Svijet

FRANCUSKA: Drugi krug parlamentarnih izbora

U Francuskoj su danas otvorena birališta za drugi krug parlamentarnih izbora na kojima se očekuje pobjeda stranke francuskog predsjednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu".
FRANCUSKA: Drugi krug parlamentarnih izbora
Portal AnalitikaIzvor

Biračka mjesta u manjim gradovima biće zatvorena u 18 sati, a u Parizu i drugim većim gradovima u 20 sati, kada se očekuju i prvi nezvanični rezultati o njihovom ishodu.

Prema rezultatima poslednjeg ispitivanja javnog mnjenja, koje je sprovela "Odoksa", očekuje se da će izlaznost u drugom krugu biti manja od rekordno niskih 48,71 odsto u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Anketa projektuje da će stranka Republika u pokretu i njegov saveznik stranka MoDem osvojiti između 430 i 460 mjesta u Donjem domu parlamenta u kome ima 577 mjesta, prenose agencije.

Konzervativnu stranku Republikanci i njihove saveznike očekuje od 70 do 95 mjesta, socijaliste između 25 do 35, a ultradesničare čeka od jednog do šest mjesta.

Očekuje se da će izlaznost pasti na 47 odsto, nasuprot 48,71 odsto zabilježenih u prvom krugu izbora, što je najniža izlaznost evidentirana u modernoj istoriji Francuske.

Makronova stranka je u prvom krugu osvojila 32,2 odsto glasova.

Konzervativni Republikanci osvojili su 21,56 odsto, a krajnje desničarski Nacionalni front 13,2 odsto glasova.

Ove godine će, u svakom slučaju, sastav novog parlamenta biti znatno drugačiji, jer se više od 200 poslanika ne kandiduje za reizbor, što je dvostruko više u poređenju sa izborima 2012.

Makron se nada da će kandidati Republike u pokretu, među kojima oko polovina nikada nije bila na državnoj funkciji - osvojiti ubjedljivu većinu poslaničkih mjesta, dok analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Makronovih poslanika moglo da parlament učini poslušnim.

"Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i poslanike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna", kaže politikolog Žerom Sent-Mari sa instituta "Poling voks".

Portal Analitika