Abiznis

Radulović: Manjak radnika će biti problem sezone

Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada izdalo 10.770 dozvola za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori, od čega je 8.106 dozvola izdato u kvoti, dok je 2.664 dozvola izdato van godišnje kvote, što je više za 1.796 nego lani ili 15 odsto više dozvola. Međutim, kako je Pobjedi rekao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, za turističku sezonu će faliti radnika jer je procedura za dobijanje dozvole i dalje komplikovana, odnosno stranci čekaju 28 dana da počnu da rade.
Radulović: Manjak radnika će biti problem sezone
Portal AnalitikaIzvor

– Od ukupne kvote dozvola za privremeni boravak i rad, jednu trećinu vuče turizam, a dvije trećine sve ostale grane privrede. Ministarstvo unutrašnjih poslova je definitivno naš problem – kazao je Radulović ističući da procedura izdavanja dozvole predugo traje.

Procedura problem

– Mi smo baš u velikom problemu. Nerezidenti su shvatili da ne mogu da nađu posao u Crnoj Gori zbog preduge procedure, pa ih sada više i nema, ne pojavljuju se, pa ćemo ove godine imati velike probleme sa radnom snagom, zbog procedure svakako – kazao je sagovornik Pobjede napominjući da od kada prijavi radnika mora da čeka 28 dana za dozvolu.

– Mi trebamo da ga smjestimo, hranimo i da on čeka toliko dana da krene da radi. Naš prijedlog je bio da se prijave kod MUP-a i da ih toga dana prijavimo u Poresku upravu da rade uslovno 28 dana dok se ne riješi pozitivno, a ako rješenje bude negativno prekida mu se rad i vraća se u svoju državu. Mislim da je to dobro i da tu ne gubi država i ne gubi niko – kazao je Radulović.

On dodaje da je sezona već uveliko počela i da problem sa radnicima već postoji.

 – Sada je već velika gužva i nama je sada sve 100 odsto popunjeno – kazao je Radulović ističući da će manjak radnika biti problem definitivno i da ne mogu da ih obezbijede koliko im treba. Izvršni direktor kompanije ,,Lighthouse of Montenegro“ u Herceg Novom Jovan Vukalović takođe kaže da je procedura za dobijanje dozvole za boravak i rad stranaca ista kao i prošle godine i da se dosta čeka.

– Problem vremena, odnosno roka od 20 dana za dobijanje dozvole za rad i boravak od dana podnošenja urednih papira za stranog državljanina, a i za kompaniju u koju treba da počne da radi su veliki problem. Ljetnja turistička sezona je kratka i svaki dan u našem poslu je jako bitan. Stoga i čekanje da stranac dobije dozvolu je svakako problem za poslodavce i nadamo se da će se ovaj rok u budućem periodu smanjiti – kazao je Vukalović.

U kompaniji koju zastupa 96 odsto zaposlenih su domaći državljani, dok su svega četiri odsto strani. Kompanija se, kako navodi naš sagovornik, odlučila da vrši kontinuirane obuke tokom zimskih mjeseci za lica koja su nezaposlena i da te iste ljude zaposli u svojim objektima tokom sezone, stoga je ovakav odnos broja domaćih i stranih gostiju u kompaniji. Ovakav potez se pokazao kao uspješan za kompaniju pa Vukalović preporu- čuje i drugim poslodavcima da krenu ovim putem.

– U kompaniji ,,Lighthouse of Montenegro“ imamo 50 stalno zaposlenih radnika, dok u toku ljetnje turističke sezone ovaj broj se kreće do 120 radnika. Kako bi spremno dočekali ljetnju turističku sezonu, kontinuirano radimo obuke kadrova u zimskim mjesecima za zanimanja koja su nama neophodna. Lica koju prođu obuku rade na sezonskim poslovima u okviru kompanije. Na ovaj način veoma uspješno dočekujemo ljetnju sezonu. Takođe na ovaj način pokušavamo da afirmišemo lokalnu i domaću radnu snagu, čime je potreba za stranom radnom snagom svedena na minimum, o čemu govori činjenica da svega četiri odsto zaposlenih su stranci – kazao je Vukalović.

Opširnije u Pobjedi 

Portal Analitika