Politika

Bugajski: Nove ruske zamke za Crnu Goru

Velika kampanja je u toku da se spriječi sljedeći važan korak za međunarodni razvoj Crne Gore - ulazak u EU. Predlažu se novi koncepti regionalnih ekonomskih unija, čiji je cilj da vežu Crnu Goru za manje razvijene susjede i tako je uspore na putu ka EU – kaže za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.
Bugajski: Nove ruske zamke za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Ideju premijera Aleksandra Vučića o fomiranju balkanske carinske unije iz marta ove godine podržao je i visoki komesar EU za proširenje Johanes Han. Navodno će se inicijativa o carinskoj uniji naći na stolu julskog balkanskog samita u Trstu.

Bugajski smatra da ovu ideju Podgorica ne bi trebalo da prihvati. On objašnjava da „dok Moskva nastoji da potopi kompletan projekat evropskih integracija, Beograd predlaže formiranje regionalne zone slobodne trgovine i carinske unije, koja bi mogla da bude iskorišćena od protivnika proširenja EU i time izazove kašnjenja ili izuzeće članstva Crne Gore“.

– Čak i ako ima najbolje političke i ekonomske namjere predlogom balkanske carinske unije Beograd nehotice ide na ruku Moskvi i nacionalistima u Evropi. To daje dodatnu municiju onima koji traže zamjenu za pristupanje EU. Tako bi više kvalifikovana zemlja poput Crne Gore postala zavisna od slabijih susjeda, koji bi je ometali u napretku ka EU – kaže sagovornik Pobjede.

Opširnije u Pobjedi 

Portal Analitika