Svijet

Merkel sa papom: Cilj je rušenje zidova, a ne podizanje novih

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je papa Franjo ohrabrio da radi na očuvanju Pariskog sporazuma o klimi, uprkos povlačenju SAD i da dijeli njen cilj „rušenja zidova“ između zemalja, a ne njihovom podizanju.
Merkel sa papom: Cilj je rušenje zidova, a ne podizanje novih
Portal AnalitikaIzvor

Merkelova je nakon 40-minutnog razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve u Vatikanu rekla da je informisala papu o agendi samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja početkom jula u Hamburgu, a koja podrazumijeva da svijet želi zajedno da radi i u kojem niko ne želi da gradi zidove, već da ih ruši.

Papa Franjo je njemačku kancelarku, kako je rekla, ohrabrio da se bori za opstanak međunarodnih sporazuma, uključujući i onog o klimatskim promenama.

Rimokatolički poglavar je Angeli Merkel, kao i američkom predsjedniku Donaldu Trampu, poklonio svoju encikliku o životnoj sredini, u kojoj se borba protiv klimatskih promena ističe kao neodložna moralna obaveza.

Vatikan je saopštio da je fokus razgovora pape i njemačke kancelarke bio na borbi međunarodne zajednice protiv siromaštva, gladi, terorizma i klimatskih promjena.

U saopštenju je navedeno da su razgovarali i o nedavno preminulom nekadašnjem kancelaru Njemačke Helmutu Kolu i „njegovom neumornom radu na ujedinjenju Njemačke i jedinstvu Evrope“. Papa je uputio saučešće povodom smrti Kola, koga je nazvao „velikim državnikom i osvjedočenim Evropljaninom“.

Izvor i foto: N1 Info/Ettore Ferrari/Pool Photo/AP

Portal Analitika