Abiznis

Prezentovan finalni projekat rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću

Finalno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije u Nikšiću prezentovano je juče u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Prezentovan finalni projekat rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Projekat, koji je bio pobjednički na arhitektonskom konkursu koji je završen 2016. godine, prezentovali predstavnici pobjedničkog tima SADAR+VUGA iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice - Boštjan Vuga, Matija Vuković i Vlatko Nikić, kao i Dijana Vučinić, a prezentaciji je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Glavni projekat za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije je završen i reviziju obavlja Opština Nikšić, što znači da će projekat ubrzo biti realizovan u skladu sa projektovanim budžetom i faznom realizacijom. Ukupan budžet za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije prema projektnoj dokumentaciji, biće oko 11 miliona.

- U skladu sa već usvojenim idejnim rješenjem, projekat je rađen na osnovu metodologije 10+20+70. Ova strategija rekonstrukcije podrazumijeva da 10% ukupne površine objekta bude završena do enterijera prostora u kojima su smješteni: kafe, auditorijum, prostori za studente i nevladine organizacije, komercijalni prostori i fitnes centar.

Drugi dio od 20% prostora čine promenade, natkriveni gradski prostori kojima se kreću svi građani i koji su nastavak javnog gradskog prostora, odnosno ulica, unutar objekta.

Na kraju, 70% prostora unutar objekta bili bi zaštićeni prostori i za sada van upotrebe, a kasnije se mogu fazno i po potrebi staviti u upotrebu. Time se ukupna površina Doma revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž i bezbjedan natkriveni javni prostor. Na prostoru pored Doma revolucije projektovana je garaža, kao posljednja faza realizacije - navodi se u saopštenju iz resornog Ministarstva.

1706dom2

Prva faza realizacije podrazumijeva čišćenje objekta, demontažu postojeće fasade i pripremu gradilišta.

Druga faza podrazumijeva sanaciju čelične i betonske konstrukcije na objektu što je ujedno i najzahtjevnija faza realizacije.

U trećoj fazi predviđeno je uređenje partera na parceli u skladu sa Projektom uređenja terena i pejzažne arhitekture, koji je dio Glavnog projekta, i završetak promenada unutar objekta, kada će Dom revolucije biti i otvoren za javnost. Slijedi završetak radova na unutrašnjim komercijalnim i drugim prostorima, što je četvrta faza, dok je peta faza izgradnja garaže.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović izrazio je zadovoljstvo što je projekat pripremljen i očekuje da u najkraćem roku bude raspisan tender za izvođenje pripremnih radova, koji podrazumijevaju čišdenje i uklanjanje staklenih panela.

Podsjećamo, Dom revolucije u Nikšiću je građen prema projektu arhitekte Marka Mušića u Nikšiću od 1978. do 1989. godine i nikada nije završen. Predstavljen je kao jedan od četiri objekta crnogorske moderne na XIV Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine u crnogorskom paviljonu pod nazivom „Sakrivena blaga“ nakon čega je pokrenuta inicijativa o njegovoj konačnoj revitalizaciji.

Konkurs i idejno rješenje revitalizacije je u regionu i šire više puta je navedeno kao model po kome se mogu rješavati slični problemi u prostoru.

U septembru će projekat biti predstavljen na Čikaškom bijenalu arhitekture kao jedan od ključnih projekata koji obilježavaju temu bijenala „Kreiranje nove istorije“, dok će u avgustu 2018. godine biti predstavljen na godišnjoj DOCOMOMO konferenciji u Ljubljani, kada će biti objavljena i knjiga RE-USE o projektima nove upotrebe objekata u Crnoj Gori u kojoj je Dom revolucije centralni projekat.

Portal Analitika