Politika

Demokrate: Projekat Ministarstva zdravlja protivan zakonima ove države

Demokratska Crna Gora održala je danas Press konferenciju, na kojoj je dr Valentina Minić, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, obavijestila javnost da se projekat elektronskog zakazivanja Ministarstva zdravlja, koji se primjenjuje od petnaestog ovog mjeseca, sprovodi protivno zakonima ove države.
Demokrate: Projekat Ministarstva zdravlja protivan zakonima ove države
Portal AnalitikaIzvor

„Program za centralno zakazivanje uskraćuje pravo pacijentu da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove, koje mu je garantovano Zakonom o pravima pacijenata. Dakle, iako im je zakon dao to pravo,  pacijenti neće biti u mogućnosti da direktno biraju svog ljekara specijalistu određene oblasti,  jer ih program za zakazivanje vodi ka prvom slobodnom specijaisti, a ne ka onom kojeg je pacijent izabrao“, saopštila je poslanica Minić.

Ona je naglasila da je „izgleda jedini način za ostvarivanje prava na slobodan izbor specijalste i subspecijaliste “putem opravdanog prigovora”. „Ovo je apsolutno neprihvatljivo i potpuno nezakonito, zbog toga što se pravo na izbor specijaliste, koje pacijentu po zakonu pripada, ovakvim programom sužava samo na pravo koje može ostvariti po žalbi.“

„Ukratko rečeno, Ministarstvo zdravlja je prvo napisalo,  a zatim i sprovodi nezakoniti projekat, odnosno projekat kojim se krše zakonom garantovana prava građana. Nakon toga, potpuno naopakim redosljedom, kad je već počela primjena programa, ono donosi podzakonski akt, koji još uvijek nije objavljen u Službenom listu, a na osnovu kojeg je cijeli projekat morao biti realizovan. Međutim, sve i da se projekat sprovodi u skladu sa prethodno donesenim pravilnikom, on bi bio nezakonit, jer po informacijma koje imamo taj podzakonski akt nije u skladu sa zakonom, kao aktom više pravne snage“, naglasila je poslanica Demokrata.

Zanimljiva je i krajnje maliciozna namjera Ministrastva zdravlja, kako je ona istakla, da ovakvim eksperimentom  stvori opasan razdor između ljekara, sa jedne, i korisnika zdravstvene zaštite, sa druge strane.

„Dame i gospodo iz Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, direktno ste odgovorni za trenutno stanje u zdravstvu, jer nijeste obezbijedili dovoljan broj ljekara na svim zdravstvenim nivoima, kao ni  savremene zdravstvene ustanove, aparaturu, metode i uslove za rad kakvi postoje u savremenom svijetu i EU. Naši ljekari, koji su se iz ljubavi prema struci i svojim građanima opredijelili  da rade u ovakvom sistemu, direktno dovode u pitanje svoj strukovni opstanak, jer je samo stvar trenutka kada će im se desiti da zbog nepostojanja adekvatnih uslova i opreme upravo oni  snose posljedice vaše trodecenijske nesposobnosti“, saopštila je poslanica Demokrata.

"U ovom eksperimentu nad građanima Crne Gore, kao i nad našim zdravstvenim herojima, može se, umjesto velikog povjerenja, stvoriti veliki jaz i netrpeljivost u odnosu pacijent-ljekar, koji za rezultat može imati dalekosežne negativne posljedice i po  jedne i po druge. A postojanje povjerenja u odnosu pacijent - ljekar jedan je od ključnih faktora, te neophodan uslov  na putu  izlječenja", upozorila je poslanica Minić.

Portal Analitika